{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Formirati sud za ratne zločine počinjene na Bliskom istoku

F
10.1.2009. u 18:35
0
20
Formirati sud za ratne zločine počinjene na Bliskom istoku
0
Formirati sud za ratne zločine počinjene na Bliskom istoku
Foto: AFP
Predsjedništvo Liberalno-demokratske stranke (LDS) Bosne i Hercegovine osudilo je na današnjoj sjednici ratne zločine i užasne masakre nad civilnima Gaze.
Pedsjedništvo LDS-a je pozvalo državno Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlament BiH da od nadležnih institucija u svijetu, Ujedinjenih naroda, OSCE-a te ICJ-a zatraže procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u posljednjih 60 godina na području Bliskog Istoka, tj. današnjih Palestine, Libanona, Sirije i Izraela u nadi da će takva aktivnost zaustaviti agresiju Izraela na Pojas Gaze.

Bh vlasti, prema mišljenju LDS-a, treba hitno da zatraže u Ujedinjenim narodima formiranje međunarodnog suda za ratne zločine na području Bliskog Istoka na isti način kako je organizovan Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

"Niko u svijetu kao Bosna u Hercegovina, njeni ljudi, njene institucije i vlast nemaju tako jasno i čvrsto moralno pravo da pokrenu ovo pitanje. Upravo mi u BiH, mi koji smo tako dugo bili ubijani, izgladnjivani i uništavani, mi smo ti koji treba da dignu najjači glas protiv ovoga što se dešava u Palestini i području Gaze. Mi koji smo to sve pretrpjeli prije 15-tak godina, moramo učiniti sve da se genocid sličan onome nad nama, ali čak i gori, zaustavi", navedeno je u saopćenju za javnost upućenom sa sjednice Predsjedništva LDS-a.

Dalje, LDS pita zašto je bh. vlastima tako teško kazati da su izraelske vlasti odgovorne za strašni zločin protiv civilnog stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: