Uvredljiv natpis
70

Formiranje vlasti u HNK se zakuhalo i na ulicama Mostara: Postavljen transparent s porukom za SDP

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prethodnih 15 dana su pregovori o formiranju vlasti u HNK intenzivirani i skoro da je postignut dogovor, međutim situacija se izjalovila, kako to obična biva kada se pregovarači približe završnici. Danas su tim povodom postavljeni i transparenti u Mostaru s porukom SDP-u.

Bijeli transparenti s crvenim natpisom su postavljeni na dvije lokacije - na pasareli prilikom ulaza u Mostar i na Mostu Bogića i Begovića.

Poruka, odnosno kritika je očigledno upućena predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a HNK Ismetu Luliću. U poruci piše: "Zbog fotelje i malo para, biće treći od Sovića do Mostara. Pošto obraz, Ismete?".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako tumače mještani, Sovići su mjesto u HNK odakle su Lulići, to jeste odakle je predsjednik KO SDP-a, kojem je poruka upućena.

U prethodnim danima HDZ je sa najviše ruku u Skupštini HNK vodio pregovore o formiranju vlasti. Naizmjenično su razgovarali sa SDA-om i blokom koji čine SDP, DF i NiP. Ukoliko bi dogovor bio sklopljen s blokom od tri stranke, HDZ 1990 je obećao podržati novu vladu ili drugim riječima, Cvitanović i Devedesetka ne žele sa SDA-om.

Iako se činilo da će dogovor biti sklopljen sa HDZ-om, DF-om i NiP-om, centrala DF-a je reagovala održavanjem stranačkog organa koji je odlučio da će u HNK ostati u opoziciji. Zbog takve situacije, sada je vrlo teško formirati vladu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za formiranje Vlade HNK je potrebno 20 ruku u Skupštini HNK. HDZ ima 11 ruku, SDA sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva te NES i NiP po jednog.

Koalicija HDZ-a sa SDP-om i NiP-om ima 15 ruku, ako se uzme u obzir da sa njima želi i 1990, to je 18 ruku, stoga im nedostaju upravo dvije DF-ove ruke, znajući da HRS nije u opticaju za vlast. Koalicija HDZ-a sa SDA-om ima 18 ruku, a njima će se prikloniti i jedan NES-ov, međutim bez DF-a, također im je nemoguće formirati Vladu.

To znači da ukoliko DF-ovi zastupnici odluče ispoštovati odluku centrale da ne idu u vlast kroz SDP/NiP blok, a ni sa SDA, Vlada HNK može biti formirana samo koaliranjem HDZ-a, SDA i npr. SDP-a, što se čini malo vjerovatnijim nego da DF-ovi zastupnici jednostavno podrže blok HDZ-HDZ1990-SDP-NiP bez obzira na stav centrale.