Otkazan susret u Mostaru
77

Formiranje Vlade HNK opet u zastoju, iz SDP-a poručili: Nećemo odustati od naših principa

V. K.
Predsjednik SDP-a u HNK Ismet Lulić
Predsjednik SDP-a u HNK Ismet Lulić
Iako je najavljeno kako će kantonalni odbori SDA, HDZ-a i SDP-a u Mostaru održati sastanak povodom formiranja Vlade HNK, do susreta ipak nije došlo.

Kako je saopćeno iz HDZ-a, umjesto susreta zvaničnika tri stranke, predstavnici stranaka održali su bilateralne susrete na kojima su razgovarali o tome formiranja vlade.

Predsjednik SDP-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Ismet Lulić izjavio je kako su zvaničnici SDP-a održali sastanak sa HDZ-om.

"Sjeli smo s novim predsjednikom kantonalnog odbora HDZ-a. Prvi put smo otvoreno razgovarali o problemu formiranja nove vlade. Reakcija je pozitivna i nadam se da ćemo ubrzo imati jasnu situaciju koje će partije tačno ući u pregovore o formiranju vlade", rekao je Lulić.

Objasnio je i šta je bila tema sastanka s HDZ-om.

"Pričali smo jutros o programskim ciljevima koje smo usaglašavali s prošlim rukovodstvom HDZ-a. Taj dio programske priče ostaje isti. Ko će biti još partner zaista ne znam. HDZ diktira sastav nove vlade. Imamo principe i za šta se zalažemo i od čega nećemo odustati uprkos tome što imamo samo tri ruke", ističe zvaničnik SDP-a.

Kada je riječ o razlozima otkazivanja sastanka, Lulić je naveo kako nisu bili upućeni u format susreta.

"Nismo imali jasnu naznaku da će biti održan sastanak u takvoj formi. Nisu se stekli uslovi za takav sastanak gdje bismo razgovarali o tri partnera. Mi nemamo takve odluke unutar partije, ali ni unutar stranaka. Zbog toga smo tražili da pojedinačno sjednemo", ističe.

Naglasio je kako će SDP razgovarati sa svima pa i sa SDA.

"Razgovaramo sa svima, između ostalog i sa SDA, ali nemamo dogovor. Zato ne znam koja bi svrha sastanka bila. Mi od početka zagovaramo priču da se vlast pravi po vertikali", zaključio je Lulić.