{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Formiranje ekoloških ostrva u općini Novi Grad

F
27.6.2007. u 16:35
0
0
Formiranje ekoloških ostrva u općini Novi Grad
0
Formiranje ekoloških ostrva u općini Novi Grad
Udruženje za zaštitu prirode, rijeka i okoliša EKO-PRO počelo je s implementacijom projekta "Formiranje ekoloških ostrva u urbaniziranom dijelu općine Novi Grad Sarajevo", saopćeno je danas iz ovog udruženja.
Projekt se implementira iznosima SECTOR programa Regionalnog centra za okoliš za srednju i istočnu Evropu (REC), a finansira ga Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Najavljeno je da će projekt biti implementiran od godinu dana (od 1. juna 2007. do 1. juna 2008.).

U cilju osiguranja napretka i urbano održivog razvoja Općine Novi Grad Sarajevo, unapređenja stanja okoliša i javnog zdravlja, te u cilju poboljšanja uvjeta života svih stanovnika općine, izrađen je LEAP dokument za Općinu Novi Grad, u čijem okviru se na listi prioritetnih problema u oblasti zaštite okoliša koje treba rješavati nalazi se i ovaj projekt.

Primarni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta zraka, urbanog i održivog razvoja te kvaliteta života i zdravlja ljudi kroz uspostavu malih površina "ekoloških ostrva" pošumljenih autohtonim vrstama zimzelenog i listopadnog drveća, kako u zonama kolektivnog stanovanja, tako i u zonama individualnog stanovanja i industrijskoj privrednoj zoni.

Najveću funkciju "ekološka ostrva" imaju u zonama kolektivnog stanovanja gdje vrše amortizaciju zagađenja zraka, onemogućavaju pregrijavanje velikih stambenih blokova, pružaju mogućnost rekreacije i humaniziraju životnu okolinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: