BiH
0

Formirana odjeljenja za rješavanje "komunalnih predmeta"

FENA
U okviru Općinskog suda Sarajevo od 15. maja djeluju dva nova odjeljenja - Izvršno odjeljenje po vjerodostojnim ispravama i Odjeljenje za sporove male vrijednosti, formirana radi rješavanja tzv. komunalnih predmeta, rečeno je danas na pres-konferenciji u tom sudu.

U Sudu očekuju kako će se izmještanjem rješavanja u novoformirana odjeljenja doprinijeti ažurnosti Parničnog, Privrednog i Izvršnog odjeljenja koji su već duži niz godina "zatrpani" komunalnim predmetima što je ilustrirano brojkom od oko 800.000 takvih predmeta čije se rješavanje očekuje.

Rad novoformiranih odjeljenja podržan je u okviru Kanada BiH - Projekta pravosudne reforme (JRP) putem kojeg je donirana računarska oprema u vrijednosti od 75.000 KM.

Predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović izrazio je očekivanje kako će napori ovog suda na planu rješavanja komunalnih predmeta biti propraćeni odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću, odnosno uspostavom državne ili entitetskih agencija za naplatu potraživanja na ime komunalnih usluga.

Formiranje novih odjeljenja pozdravio je direktor JRP-a Ted Hill, istaknuvši kako bi model implementiran pri Općinskom sudu Sarajevo mogao biti primjer za rješavanje problema zaostalih predmeta na nivou BiH.

Predsjednica Kantonalnog suda Sarajevo Begzada Gavrankapetanović-Salihagić izrazila je bojazan kako bi "usko grlo" u rješavanju predmeta koji se tiču dugova na ime izvršenih komunalnih usluga mogao biti upravo ovaj sud u čijoj je nadležnosti rješavanje žalbi na odluke Općinskog suda, a s čime je upoznato Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

Kako je rečeno, u okviru spomenutih odjeljenja angažirani su stručni saradnici koji su ovlašteni da rješavaju komunalne predmete.

Izvršno odjeljenje po vjerodostojnim ispravama organizirano je tako da je podjela posla izvršena prema javnim komunalnim preduzećima - Vodovod i kanalizacija, Toplane i Rad koja insistiraju na naplati potraživanja, pri čemu će prioritet u rješavanju imati velike firme (dužnici).

U sklopu Odjeljenja za sporove male vrijednosti (od 3.000 KM i manje) rješavanje će biti vezano za period u kojem je obaveza nastupila, odnosno "starost" predmeta na što su upozorile predsjednice novoformiranih odjeljenja Janja Jovanović i Ljiljana Lalović.