Zakonodavna vlast
9

Formirana nova Skupština HNK, izbor predsjedavajućeg ostavljen za 3. decembar

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Konstituirajuća sjednica Skupštine HNK počela je danas, a bit će nastavljena 3. decembra do kada bi stranke trebale dogovoriti ko će biti predsjedavajući i njegov zamjenik. Danas su uručeni certifikati novim zastupnicima, potpisane izjave i svečano je položena zakletva.

Sjednicom je, kako to poslovnik nalaže, predsjedavao onaj koji je to radio i u prošlom mandatu Šerif Špago.

"Nadam se da će klubovi naroda biti konstituisani, a nećemo moći završiti sjednicu, odnosno treću tačku koja predviđa izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine", izjavio je Špago.

Špago je kazao da će na osnovu broja zastupnika SDA i HDZ-a vjerovatno predložiti kandidate za predsjedavajućeg i njegovog zamjenika, ali da prije toga treba dogovoriti neke principe na nivou političkih stranaka.

"Nadam se da će to biti što prije, posebno kad je poznato da bi do kraja godine trebalo usvojiti neke važne dokumente, kao što je budžet. HDZ je pobijednik izbora u HNK i to je stranka bez koje se ne može izabrati nova skupštinska većina, a tako ni vlada", naglasio je Špago, kazavši i da bi pregovori trebali početi u narednoj sedmici, ali da su oni uslovljeni dešavanjima na nivou Federacije BiH.

Tomo Martinović iz HDZ-a BiH je najavio da će nastavak ove sjednice biti 3. decembra u 10 sati, a da se do tada očekuju pregovori stranaka koje bi mogle činiti skupštinsku većinu.

Aner Žuljević iz SDP-a BiH kaže da pregovori o formiranju vlasti treba da počnu odmah danas, pošto se nakon "lopovskih stvari na dan izbora", pokazalo da SDA i HDZ imaju kapacitet da sami formiraju vlast.

"Očekujemo da trinaest zastupnika koje ima HDZ i osam onih iz SDA ne drže godinu dana taocima građane ovog kantona, nego da sjednu i dogovore šta će konkretno uraditi. Mi smo navikli da formiranje vlasti u ovom kantonu traje skoro godinu, jer je sve predmet političke trgovine, a najmanje se govori o tome šta će se raditi u koaliciji", izjavio je Žuljević.

Zastupnik SDP-a kazao je da su na stolu ucjene kao što je problem komesara koji se ne rješava, problem rukovodećeg kadra u Zavodu za zdravstveno osiguranje i Zavodu za zapošljavanje...

"Nažalost, ni u kampanji nismo ništa čuli osim Monte Carla u Neumu koji smo dobili kao obećanje od SDA i mi očekujemo da imaju dovoljno vremena da naprave taj Monte Carlo", izjavio je Žuljević.

U novom sazivu Skupštine HNK HDZ-a ima 13 zastupnika (Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić), SDA osam (Šerif Špago, Irma Memidžan, Ajdin Teletović, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić), SDP tri (Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Ismet Lulić), Hrvatsko zajedništvo dva (Marija Bešker i Ivan Odak), SBB dva (Kenan Memić i Nermin Vrtić), DF jednog (Selma Drljević) i HRS jednog (Slaven Raguž).