Nešić objelodanio
1

Formiran prijedlog pregovaračkog tima sa Frontexom, na čelu Mirko Kuprešaković

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić prezentovao je danas aktivnosti vezane za potpisivanje sporazuma sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Kazao je da je formiran prijedlog pregovaračkog tima te da je potrebno da ga usvoji Vijeće ministara BiH.

"Naš prijedlog je da na čelu tima bude Mirko Kuprešaković direktor Granične policije i da dva zamjenika budu Ermin Pešto pomoćnik ministra sigurnosti i Ljuban Panković savjetnik u Kabinetu ministra sigurnosti", rekao je Nešić.

Nakon što Vijeće ministara odobri ovaj prijedlog tim će moći krenuti u pregovore sa Frontex-om.

Nešić je kazao da je nakon usposavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om ovo rugi važan zadatak koji žele završiti u ovoj godini.

"Dobijanjem statusa kandidata u EU mi smo za svoj cilj stavili da budemo predvodnik tog procesa, odnosno lokomotiva. Kada su u pitanju pregovori dobili smo timski sporazum i pred pregovaračkim timom je izazov da se uvrste sve specifičnosti koje BiH ima postujući ustavni poredak i Dejtonski sporazum", istakao je.

Govoreći o onome na čemu će se u sporazumu insistirati rekao je da će pregovaračkom timu biti važno da pored pripadnika Granične policije BiH i pripdnika Frontex-a budu uvršteni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

"Insistirat ćemo na tome da pripadnici Frontex-a ne mogu provoditi akcije bez iskazivanja naše potrebe za tim", dodao je.

Kazao je da BiH aktivno radi na poboljšanju međunarodne saradnje.

"Na taj način unaprjeđujemo sigiurnost svih građana ali i dopirnosimo sigurnosti EU. Naš cilj je da doprinesemo kolektivnoj bezbjednosti i mi kažemo da taj zadatak uspješno ispunjavamo", kazao je.

Rekao je i da se prijedlog o sastavu pregovaračkog tima neće naći na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, ali da će vjerovatno biti na dnevnom redu naredne sjednice.

"Sporazum bi trebao biti potpisan prije kraja ove godine", rekao je Nešić.