BiH
0

Formiran Koordinacioni odbor za odbranu Neretve

FENA
Eko asocijacija za zaštitu Boračkog jezera i gornjeg toka rijeke Neretve "Gorsko oko" večeras je u Sarajevu inicirala sastanak nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice, javnih ličnosti, pojedinaca te predstavnika političkih partija na kojem je formiran Koordinacioni odbor za zaštitu Neretve.

Kako je rečeno na sastanku, cilj je podići svijest javnosti i javnog mjenja kada je riječ o izgradnji hidrocentrala na obalalma ne samo Neretve, nego i ostalih bh. rijeka.

Kako je istakao arhitekta Lidumil Braco Alikafić Bosna i Hercegovina nema prostorni plan, a to Vlada Federacije koristi. Kada je riječ o gradnji hidrocentrala na Neretvi on je to okarakterisao kao glad za energijom i proizvodnjom. Kako je Alikafić naveo, energetski lobi ima potencijale, novac i moć, ima dobre želje i emocije. Što, kako on ističe, nije dovoljno, ono na čemu treba zasnivati odbranu Neretve su stručne analize i sistematičan pristup problemu.

Jedan od žučnijih govornika bio je Remzo Tucaković iz Organizacionog odbora mjesne zajednice Lađanica. Kako je Tucaković istakao, ovo što radi Vlada Federacije je kriminal, te da su posljedice koje mogu nastati gradnjom hidrocentrala na slivu Neretve zabrinjavajuće. Nabrajajući šta se može desiti gradnjom hidrocentrala, Tucaković je naveo propast izvorske vode, probleme u vodosnabdjevanju, nemogućnost uzgoja poljoprivrednih proizvoda...

On je također istakao da se trebaju uraditi ekspertne analize moguće štete, ali je ujedno rekao da je narod Lađanice i Bjelimića spreman svojim tijelima braniti Neretvu... A davanje koncesija za izgradnj hidrocentrala okarakterisao je kao izdaju naroda s ovog područja od strane vlasti.

Prof. dr. Ibrahim Bušatlija je naveo kao alternativu gradnji hidrocentrala, gradnju vjetrenjača, ističući značaj čiste pitke vode u današanjem svijetu, u kojem je voda resurs i to vrijedniji i od nafte.

Ono što ističu okupljeni oko Gorskog oka i drugih organizacija je da je odluka o koncesiji za izgradnju hidrocentrala data nezakonito, prema nevažećem tj. starom planu, da hidroelekrane ugrožavaju turizam, kao i da postoji opasnost zbog činjenice da je gornji tok Neretve trusan, te da bi usljed izgradnje moglo doći i do havarija. Između ostalog na ranijim sastancima odlučeno je i da se podnese krivična prijava protiv Vlade Federacije zbog nezakonite dodjele koncesija.

Ukratko neke od zadaća koje su pred novooformljenim Koordinacionim odborom su rad na pravnoj osnovi, podizanje svijesti, pokazati da postoji ekonomska alternativa izgradnji brana...