|

Formira se gradska Radio-televizija Sarajevo

Formira se gradska Radio-televizija Sarajevo
0
F
FENA
24.11.2009. u 16:59
56
komentara
0

dijeljenja
Formira se gradska Radio-televizija Sarajevo
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Nacrt Odluke o transformaciji PEP društva s ograničenom odgovornošću za prijenos i emitovanje programa Sarajevo u Javno preduzeće Gradska radio televizija d.o.o. Sarajevo.
Za Nacrt ove odluke glasalo je 16 vijećnika (SDP i SBiH), dva su bila protiv (Naša stranka) a četiri vijećnika su bila uzdržana (SDA i BPS). Nacrt će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.

Gradskom vijeću prezentiran je i Elaborat o opravdanosti formiranja gradske radio televizije Sarajevo (GRATSA). Elaborat je uradio Ekonomski institut Sarajevo, a vijećnicima ga je prezentirao direktor tog Instituta Anto Domazet.

Postoji opravdanost osnivanja ova televizije, kazao je Domazet, dodavši da je istraživanje pokazalo da postoji nedovoljna zastupljenost Grada u javnim elektronskim medijima.

Urađena procjena vrijednosti imovine društva PEP d.o.o. Sarajevo - NRTV Studio 99, kojom je za objekte predajnika Bandera Fojnica i Grdonj, za arhivski materijal i za frekvencije za emitiranje programa utvrđena tržišna vrijednost od 2.244.115 KM.

Ugovorom o preuzimanju duga zaključenim između Grada Sarajeva i PEP d.o.o. Sarajevo predviđeno je da Grad preuzme obaveze PEP-a prema centru Skenderija.

Grad Sarajevo je preuzeo obavezu da izmiri oko 1.200.000 KM, kazao je Domazet.

U Elaboratu je preporučeno da Grad intenzivira sve potrebne aktivnosti na formiranju i što bržem operativnom aktiviranju GRATSA na ostvarivanju svoje misije. U tom smislu je značajno ubrzati pripreme na izradu Strateškog business plana GRATSA za period 2010.-2012. godina period koji bi trebao da osigura konsolidaciju i rast GRATSA. Taj strateški biznis plan trebao bi se uraditi počekom 2010. godine.

"Nakon istraživanja koje je provedeno sigurni smo u opravdanost ovog projekta. Želimo napraviti medij koji će biti komunalni, gradski medij, koji će se baviti problemima građana, jer oni žele čuti o sigurnosti, obrazovanju, zdrastvenom sistemu, zapošljavanju, a ne samo o političarima i visoko političkim temama", kazao je portparol Gradske uprave Emir Suljagić.

"Ove godine uštedjeli smo na radu u komisijama Gradske uprave 300.000, na proslavi 6. aprila 150.000, na putovanjima 150.000 do 200.000, na proslavi bazena oko 120.000 KM, odnosno ove godine smo uštedjeli jedan kompletan budžet te televizije", kazao je Suljagić dodavši kako će ova TV u narednoj godini uključujući "ekipiranje, trening i zapošljavanje" koštati oko 873.000 KM.

Ova televizija će služiti građanima i pobrinut ćemo se da osiguramo mehanizme koji će osigurati uređivačku nezavisnost i u dogledno vrijeme i finansijsku održivost te televizije, kazao je Suljagić.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najkomentiranije
Stranica nedostupna · Klix.ba

Stranica trenutno nije dostupna

Vrati se na početnu stranicu ili prijavi grešku na [email protected]