BiH
0

Fondacija: Zidovi piramide će se i dalje otkrivati

FENA
Istraživanja u Bosanskoj dolini piramida daju odlične rezultate, svakodnevno pronalazimo nove konkretne materijalne dokaze o postojanju kamenih blokova i ploča koji grade zidove i terase piramida Sunca i Mjeseca, stoji u saopćenju Fondacije Arheološki park Bosanska piramida Sunca.

Egipatski stručnjaci koji sarađuju s arheolozima, geolozima i geodetama Fondacije potvrđuju da je ovdje riječ o monumentalnom piramidalnom kompleksu, podsjeća Fondacija.

"Dio domaćih stručnjaka čini sve da diskredituje i zaustavi projekt i pri tome se i dalje služe nizom neistina i uvreda.

Povezali su se s kolegama u Velikoj Britaniji i SAD. Ponovo se plasiraju teze da se «uništava nacionalni spomenik» na vrhu piramide, pri tome ne govoreći da, upravo zahvaljujući nebrizi arheologa i institucija u prošlosti, od tog spomenika nije ostalo nijednog kamena.

Zvanična Federalna Komisija je uvidom na terenu konstatirala da se radovi izvode desetinene metara daleko od zaštićene zone pa i pored toga gospodin Dubravko Lovrenović potpisuje novu peticiju sa svojim inostranim kolegama tvrdeći da se taj grad «ruši», ogorčeni su stručnjaci Fondacije.

U saopćenju se dalje navodi kako se uz pomoć gospođe Zilke Kujundžić iz Zemaljskog muzeja plasira teza da Fondacija radi bez dozvola, te svjesno ignorira činjenica da je ovo projekt Zavičajnog muzeja iz Visokog, općine Visoko, Ze-Do kantona i Fondacije.

"Domaći 'stručnjaci' sramno obmanjuju svoje strane kolege izjavama da je riječ o 'nacionalnim strastima' i da se ovim radovima 'dovršava uništavanje onog što je rat započeo'?»

Prof. Anthony Harding, predsjednik evropske asocijacije arheologa je svojim pisanjem u «London Timesu" u aprilu izjavljivao da se «projektom piramida uništava stari grad Visoki» a da nije provjerio svoje navode na licu mjesta.

Zatim je 8. juna, iza 20.00 sati, autom prošao pored Visočice sa saradnicima da bi sutradan izjavio da je to «prirodna tvorevina». Za razliku od ovog pristupa, doktor geologije i stručnjak za piramide, Ali Berekat iz Egipta, već pet sedmica provodi po 15 sati na terenu i izjavljuje da ovo «jesu piramide.» Kome vjerovati? Doktoru Hardingu, arheologu koji za 15 minuta donosi sud ili doktoru Berekatu stručnjaku koji vjeruje dokazima sa terena?", stoji u saopćenju.

Iz Fondacije najavljuju da neznanje i nedobronamjernost dijela arheologa iz BiH i inozemstva neće zaustaviti ovaj Projekt.

"Zidovi piramide će se i dalje otkrivati, a proces međunarodne verifikacije će obavljati istinski stručnjaci.

Bosna i Hercegovina nema razloga da se ustručava što ima ovakav veličanstven spomenik prošlosti. Naprotiv," saopćeno je iz Fondacije Arheološki park bosanska piramida Sunca.