STTP Sarajevo 2020
1

Fondacija Robert F. Kennedy sa partnerima okončala dvodnevnu radionicu o ljudskim pravima

Klix.ba
U Sarajevu je jučer okončana dvodnevna radionica na temu ljudskih prava, pod nazivom "Speak Truth To Poower" (STTP) Sarajevo 2020 Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti, SSVSA, i Fondacije Robert F. Kennedy, u saradnji sa partnerima NGIC, Hastor Fondacijom i Centrom za ekonomske, pravne i duštvene analize iz Banje Luke.

Pedeset učesnika, profesora i nastavnika srednjih škola, koledža i univerziteta sa područja Kantona Sarajevo i Republike Srpske, zajedno sa aktivistima i stipendistima Hastor Fondacije iz 12 opština i gradova sa čitave teritorije BiH, su upoznati sa radom RFK i njihovom metodologijom rada i otvorili proces dalje saradnje u uključivanja BiH kroz vlastite primjere i aktivnosti u globalni projekat RFK.

Robert F. Kennedy STTP je inicijativa za obrazovanje o ljudskim pavima namjenjena izgradnji sljedeće generacije branitelja, lidera i aktivista ljudskih prava iz cijelog svijeta koja preko Sarajeva po prvi put dolazi u ovaj region i tako širi mrežu koja je obuhvatila preko milion polaznika sa pet kontinenata.

Ovom prilikom je promoviran i globalni natječaj RFK u saradnji sa Tribeka Film Festivalom za izradu kratkog filma o ljudskim pravima koji bi ove godine trebao da pruži šansu u mladim aktivistima iz Bosne i Hercegovine.

Definirani su naredni koraci RFK sa Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti kroz formiranje mreže aktivista u Bosni i Hercegovini i regionu. Njihova uloga će se odvijati kroz promoviranje promjena u domenu ljudskih prava i stalno generisanje pritiska na vlasti i druge društvene aktere kako bi ljudska prava bila istinski temelj razvoja duštva i državnih institucija.

U Radionici su učestvovali i predstavnici Ministarstva prosvete Crne Gore u okviru projektovane saradnje sa RFK i Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti na uspostavljanju RFK regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u zaštiti ljudskih prava.