{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fondacija: Potvrđene teze o postojanju visočkih piramida

F
17.4.2006. u 16:02
0
0
Fondacija: Potvrđene teze o postojanju visočkih piramida
0
Fondacija: Potvrđene teze o postojanju visočkih piramida
Foto: visocko-oko.co.ba
Trećeg dana istraživačkih radova u potrazi za Bosanskom piramidom Sunca stigle su nezavisne potvrde teza o postojanju piramida, saopćila je danas Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
"Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija sjeverne stranice Bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i one obrazuju jednakostranični trougao s po 60° na svakom uglu. Također, u istoj instituciji potvrđeno je da je ova strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru – drugim riječima, postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21', čime se piramida poklapa s lokacijom zvijezde Sjevernjače.

Ova se konfiguracija poklapa s dizajnom Keopsove piramide u Egiptu.

Iz katastarskog ureda Općine Visoko došla je nezavisna potvrda da Bosanske piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranični trougao. Ovu tezu su stručnjaci Fondacije postavili na osnovu satelitskih snimaka prije dva mjeseca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U katastarskom uredu su povukli liniju koja spaja geodetske vrhove sve tri piramide i dobili jednakostranični trougao s uglovima od po 60°. U ovom trouglu nije bilo odstupanja niti za jednu minutu.

Ova fascinantna vijest potvrđuje impresivnu preciznost drevnih graditelja", stoji u današnjem saopćenju za javnost Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

U prva dva dana rada na istraživanju kompleksa podzemnih tunela, stručnoj ekipi Fondacije su se pridružili eksperti iz rudnika Kaknja i Zenice, saopćeno je dalje.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Nakon prvih prospekcija tunela, potvrđena je teza Fondacije da su tuneli građeni ljudskom rukom i da nisu služili kao rudarska okna. Postoji dobro organiziran ventilacijski sistem s protokom zraka koji omogućava nesmetani rad.

U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90° koja se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug.

Nesumnjivo je da je izgradnja ovog kompleksa bila ogroman inženjerski poduhvat drevnih graditelja. Do sada su pronađene dvije obrađene kamene ploče pješčara koje po svojim dimenzijama i procijenjenoj težini više od pet tona nagovještavaju da je riječ o prvim značajnim arheološkim artefaktima.

U narednim danima stručne rudarske ekipe će izvršiti sve potrebne sigurnosne mjere i potporu kako bi ovi potencijalni artefakti mogli biti arheološki obrađeni i očišćeni.

Na kraju trećeg radnog dana potvrđene su indicije o postojanju pravilnih kamenih blokova breče na istočnoj strani piramide. U narednim danima će uslijediti radovi na raščišćavanju tog sondažnog bunara", saopćila je Fondacija.

U posjetu Bosanskoj piramidi Sunca boravio je prvi strani diplomat Maged Mosleh, ekonomski savjetnik egipatske ambasade. Impresioniran dosadašnjom naučnom argumentacijom, ponudio je edukaciju u Egiptu mladih bosanskih stručnjaka u oblasti piramida i arheologa, saopćeno je dalje.

Visočicu su posjetili predstavnici najuticajnijih svjetskih medija, a mnogobrojni posjetitelji iz BiH i dijaspore i stranih turista obilazili su ovaj značajan arheološki lokalitet.

Fondacija izražava posebno zadovoljstvo dolaskom nekoliko hiljada posjetilaca iz BiH i inozemstva koji su zdušno davali podršku naporima Fondacije želeći da se afirmativne vijesti iz Bosanske doline piramida i dalje emituju u svijet, naglašava u saopćenju za javnost ova organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: