BiH
0

Fondacija Mozaik realizira projekt "Sarajevo na raskršću svijeta"

FENA
Fondacija "Mozaik" trenutno realizira projekt "Sarajevo na raskršću svijeta", koji ima za cilj unaprijediti turističku ponudu Sarajeva i podići atraktivnost kulturno-turističkih ruta u gradu, potvrdila je Feni izvršna direktorica Fondacije Vesna Bajšanski-Agić.

Riječ je o projektu koji predstavlja svojevrsni nastavak višegodišnjeg projekta ove Fondacije "Tragovima bosanskog kraljevstva" čiji je cilj bio promocija bh. kulturnog naslijeđa. Projekt je sada usmjeren na poboljšanje turističke i kulturne ponude Sarajeva prvenstveno za sve turiste koji često bez usmjerenja tragaju za institucijama kulture koje u gradu mogu posjetiti.

"Zajedno s 13 institucija kulturno-historijskog naslijeđa, uključujući i sedam institucija kulture od državnog značaja, te ekspertima iz turizma radit ćemo na unapređenju turističke ponude. Pokušat ćemo da podignemo atraktivnost kulturno-turističkih ruta u Sarajevu i pomognemo našim muzejima i drugim institucijama kulture da pokušaju zarađivati novac, kako ne bi uvijek i isključivo bili oslonjeni na sredstva iz raznih budžeta, što ih je i dovelo u situaciju u kakvoj su danas", ističe Bajšanski-Agić.

Fondacija "Mozaik" u ovoj će godini izdvojiti oko 60.000 KM za unapređenje spomenutih ruta u Sarajevu. Definirane su tri rute, kojima će uz stručnu pomoć turizmologa kulturno-turistička ponuda Sarajeva biti povezana u smislene cjeline. Za svaku će turu biti odvojeno po 20.000 KM.

"Te tri rute su trenutno na brendiranju. To će podrazumijevati izradu nekog smislenog suvenira, ili upotrebu različitih rješenja informacione tehnologije koje oživljavaju eksponate što su na raspolaganju u našim muzejima, kao i uspostavljanje kuće turizma. Želimo da postavke koje stoje u muzejima konačno progovore, prodišu, ponude žive priče i približe se ljudima koji dolaze u muzejske institucije", naglasila je Bajšanski-Agić.

Pojašnjava da rute nisu povezane s okolnim planinama, već smisleno povezuju 13 institucija unutar grada Sarajeva i njihovu ponudu. Ali, postoji mogućnost da se, uz ove rute, radi i dodatna ponudu turističkih sadržaja, kao što su seoski i turizam ekstremnih sportova ili turizam povezan s opsadom Sarajeva tokom rata.

Bajšanski-Agić najavljuje da će građani BiH i turisti već krajem ljeta i na jesen moći vidjeti rezultate ovog projekta.

Također, podsjetila je da su u okviru prve faze ovog projekta za uposlenike muzeja i drugih institucija kulture, kao i nekoliko ministarstava vezanih za kulturu i turizam, organizirane dvije studijske posjete u osam država, među kojima su i Austrija, Njemačka, Francuska, Španija, Italija i Turska.

U susretu s menadžmentima njihovih institucija kulture mogli su se informirati o načinu na koji se kulturno-istorijsko naslijeđe može staviti u funkciju ekonomskog razvoja.

Projekt "Sarajevo na raskršću svijeta" je podržala Evropska unija sredstvima u iznosu od 300.000 eura.