BiH
0

Fondacija Mozaik pokrenula projekat "Pravni okvir za filantropiju"

N. O.
Foto: Fondacija Mozaik
Foto: Fondacija Mozaik
Fondacija Mozaik i njeni partneri su u prethodna 3 dana održali online konferenciju čiji je cilj unaprijeđenje pravnog okvira za dobročinstvo.

Konferenciji je pristustvovalo preko 170 predstavnika i predstavnica građanskog, javnog i poslovnog sektora iz cijele BiH kako bi postigli dogovor kako sistemski unaprijediti situaciju, uz dogovor svih uključenih aktera.

Zbog nedostatka jasnog pravnog okvira u BiH se godišnje baca 500 tona hrane pred istek roka, uništava se roba zaplijenjena na carini te ne uspijevamo dobiti donirana kolica za osobe sa poteškoćama u kretanju zbog troškova carine ili PDV-a. Istovremeno ogroman broj ljudi živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a u posebno lošim uslovima žive osobe sa invaliditetom.

Upravo su to razlozi koji su potakli fondaciju da pokrene aktivnosti koje su dio projekta "Pravni okvir za filantropiju" koji finansira USAID. Pored Fondacije Mozaik na implementaciji projekta sudjeluju i Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba i Mreža za izgradnju mira iz BiH te Fondacije Katalist i Trag iz Srbije.