BiH
0

Fondacija Mediacentar predstavlja priručnik za obrazovni program

Fondacija Mediacentar Sarajevo predstavlja priručnik za obrazovni program, čiji je cilj unaprijediti vještine i znanja potrebna za produkciju multimedijalnih sadržaja koji se tiču društvenih različitosti. Priručnik daje smjernice i primjere vježbi za realizaciju sličnih trening programa te je namijenjen edukatorima/cama u ovoj oblasti.

Priručnik je finaliziran kroz interaktivni desetodnevni obrazovni program za studente/ice novinarstva i novinare/ke početnike/ce, fokusiran na medijski tretman različitosti i multimedijalnu produkciju. Obrazovni program je održan u aprilu 2013. godine. Izjave učesnika/ca možete pogledati ovdje.

Pored toga, priručnik se naslanja na prethodno provedenu procjenu potreba u smislu tretmana različitosti u medijskim sadržajima, s posebnim naglaskom na edukaciju za studente novinarstva/novinare. Kroz procjenu su razmatrana pitanja poput: Na koji način su predstavljeni različiti društveni identiteti u medijima?

U kojoj mjeri su marginalizirani i neadekvatno predstavljeni i zašto? Kako poboljšati tretman različitosti u medijima, posebno kroz edukacijske programe za novinare? Izvještaj nastao na osnovu procjene potreba (dostupan ovdje) ukazuje na mariginalizaciju različitih društvenih identiteta u medijima i neadekvatnu primjenu principa različitosti. Procjena potreba također upućuje na zaključak da edukacijski programi mogu znatno doprinijeti unapređenju novinarskih praksi.

Kroz ovaj program Fondacija Mediacentar Sarajevo ukazala je na potrebe za razvojem pozitivnih medijskih praksi, kao i za edukacijom budućih novinara, koji će aktivnije prepoznavati i sprovoditi princip različitosti u medijima. Projekt Živjeti različitosti po drugi put podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ured za odnose sa javnošću.

Svi komentari i sugestije o priručniku i programu su dobrodošli i možete ih poslati na e-mail adresu: [email protected].

Priručnik je dostupan ovdje.