BiH
0

Fondacija lokalne demokracije: Neslaganje sa današnjim protestima u Sarajevu

FENA
Fondacija lokalne demokracije, kao organizacija čiji je osnovni princip rada borba protiv nasilja, izražava svoje neslaganje sa načinom i tokom organizacije današnjeg protesta u organizaciji nevladine organizacije Grozd i Pokreta "Dosta".

Fondacija u saopćenju za javnost navodi kako se protest, koji je organiziran protiv nasilja i maloljetničke delikvencije, pretvorio u nasilni protest.

Ako je cilj protesta smjena premijera Kantona Sarajevo i gradonačelnice Sarajeva, Fondacija ističe da će rezultat zasigurno izostati i sigurno neće smanjiti maloljetničku delikvenciju ili prevenirati buduću.

Kao i obično stvari su postavljene potpuno obrnuto, mišljenja je Fondacija. Dodaje kako je Strategija za borbu protiv maloljetničke delikvencije prije dvije godine donesena u Vijeću ministara, tako da bi država trebala poduzeti mjere i snositi odgovornost.

U Fondaciji pitaju i šta je sa odgovornošću nadležnih ministarstava u vladi Federacije BiH i drugih lokalnih zajednica.

Naglašavaju kako na problem nasilja, kao usvojenog modela ponašanja, upozoravaju već duže vremena. Za njegovu prevenciju i rješavanje potreban je multidisciplinaran pristup, smatraju u Fondaciji.

-Svi se moramo uključiti, posebno sve nadležne institucije svih nivoa vlasti, a uloga nevladinog sektora je nezaobilazna, stav je Fondacije lokalne demokracije.