Za sigurno okruženje
97

Fondacija "Krila nade" radi na prevenciji vršnjačkog nasilja u osnovnim školama

FENA
Fondacija Krila nade i ove godine, uz podršku In fondacije fondacije za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH nastavlja projekat ”Kognitivno-bihevioralni tretman nasilnog ponašanja za školsku djecu”, koji je dio šireg programa usmjerenog ka prevenciji vršnjačkog nasilja u osnovnim školama BiH.

Pored individualnog rada s djecom i roditeljima, aktivnosti su podrazumijevale uključivanje šireg školskog konteksta u rješavanje ovog problema, te su u projektu učestvovale četiri osnovne škole iz Kantona Sarajevo ”Džemaludin Čaušević”, ”Čengić Vila I”, "Avdo Smailović" i ”Fatima Gunić”.

"Studije o vršnjačkom nasilju u školama skoro dosljedno pokazuju da škole u kojima se djeca osjećaju prihvaćeno i cijenjeno, imaju manji rizik od šire pojave nasilničkog ponašanja među djecom. Stoga je važan dio aktivnosti usmjeren upravo na kreiranje okruženja koje će biti podržavajuće za sve njegove učenike", rekla je koordinatorica projekta Maja Alihodžić.

Druga aktivnost koja je usmjerena ka kreiranju pozitivnijeg i sigurnijeg okruženja za djecu je organiziranje tzv. vršnjačkih grupa podrške. Svi članovi grupe vršnjačke podrške, njih 56 je prošlo 15 edukativnih radionica, te su imali priliku da se detaljnije upoznaju s problemom nasilja među djecom i mladima, faktorima koji doprinose njegovom javljanju, kao i mogućnostima direktne i indirektne intervencije u pojedinačnim slučajevima.

Također su prošli edukacije unapređenje vlastitih komunikacijskih vještina i medijacije odnosno vještine uspješnog rješavanja konflikata, saopćeno je iz fondacije Krila nade.