{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" najavila tužbu protiv Vitomira Popovića

F
2.10.2007. u 14:53
0
0
Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" najavila tužbu protiv Vitomira Popovića
0
Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" najavila tužbu protiv Vitomira Popovića
Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" oglasila se danas priopćenjem za javnost u kojem izražava ogorčenje ponašanjem ombudsmana Vitomira Popovića prema novinaru FTV-a Damiru Kaletoviću.
"Duboko svjesni da je posljednjim činom, iz očigledno bogatog i isprobanog repertoara terora i presije, Vitomir Popović zaprijetio novinaru 'metkom u čelo, Fondacija 'Istina, pravda, pomirenje' će podnijeti kaznenu prijavu protiv njega Općinskom tužilaštvu u Sarajevu", stoji u saopćenju .

Iz te fondacije pozivaju one koji su Popoviću omogućili dosadašnju poziciju da pod hitno zaštite javni moral i ugled institucije u kojoj sjedi i pokrenu mehanizam udaljavanja Popovića iz institucije ombudsmana BiH.

Čovjek kojeg su građani ove zemlje plaćali da štiti i promovira ljudska prava, posljednjim činom potvrđuje utemeljene sumnje da je pripadao Karadžićevim eskadronima zaduženim za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Banja Luci. Ako danas, dvanaest godina nakon završetka rata, taj čovjek ljudska prava štiti 'metkom u čelo' onda se s pravom čovjek pita što je radio i kako se ponašao Vitomir Popović dok je SDS-ova 'crna konjica' palila Bosnom i Hercegovinom, stoji u priopćenju.

U Fondaciji smatraju da je slučaj Popović najbolja ilustracija da Bosna i Hercegovina mora ući u proces lustracije u svim sferama života i osloboditi se onih kojima je ratna opcija predstavljala jedino rješenje jugoslavenske krize.

Njih ima i u parlamentima, policiji, državnim institucijama i, kao što smo se mogli uvjeriti, među onima kojima bi zaštita i promocija ljudskih prava trebali predstavljati svetinju, stoji u priopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: