BiH
0

Fondacija FDS u akciji pošumljavanja Vlašića

Sarajevo-x.com
Trideset stipendista Fondacije Fabrike duhana Sarajevo i šest članova Studentske sekcije za organizacijsku psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, priključili su se u nedjelju u akciji pošumljavanja Vlašića koju je organiziralo Udruženje građana "Vlašić planet života", a povodom Dana planete Zemlje.

Sadnjom 1.100 sadnica četinara na području Babanovca ostvaren je cilj akcije, a to je uređenje i unapređenje prirodnog naslijeđa u svrhu priprema za predstojeću ljetnu sezonu na Vlašiću. Akcija je podržana od strane Kantonalne uprave za šumarstvo i Šumarije Travnik.

Fondacija FDS podržala je globalne ciljeve projekta UG "Vlašić planet života" - uređenje i zaštita prirodnog naslijeđa, obnavljanje zelenih površina, te podizanje ekološke svijesti građana.

Ovog vikenda na Vlašiću je zasađeno 1.100 sadnica smrče od čega su 450 zasadili stipendisti Fondacije FDS koji su stigli iz Sarajeva, Livna, Stoca, Maglaja, Zenice, Vareša, Travnika, a ostatak vlasnici vikendica i ljubitelji Vlašića. Učesnici akcije sa velikim zanimanjem i pažnjom pratili su instrukcije šumara koju su pokazali pravilan način sadnje. Instrukcije su bile uspješne – 450 sadnica zasađeno je za manje od 3 sata. Ni loše vrijeme nije pokvarilo raspoloženje, jer upravo kišovito vrijeme daje veću šansu da će se sadnice primiti.

Misija Fondacije FDS je da pored materijalne podrške učenicima i studentima iz cijele BiH, kroz ovakve društvenoodgovorne akcije doprinese napretku i razvoju BiH. Ovom prilikom studenti Fondacije FDS uz rad su se bolje upoznali i družili, te doprinijeli akciji pošumljavanja za ljepšu i zeleniju BiH.