Ulična kampanja
15

Fondacija CPI: Objavljivanje budžeta za građane trebalo bi postati zakonska obaveza

Piše: Se. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) danas provodi kampanju u Sarajevu kako bi upoznali građane o potrebi objavljivanja budžeta za građane, a cilj projekta jeste da objavljivanje budžeta postane zakonska obaveza za sve nivoe vlasti u BiH.

Naziv kampanje koja se u proteklih godinu dana provodi već drugi put u Sarajevu je "Tražimo budžet za građane".

"Cijeli proces planiranja budžeta tako se približava ljudima i oni mogu vidjeti koji dio budžeta se odnosi na njih i njihove potrebe. Naprimjer, na državnom nivou mogu vidjeti koliko smo zaduženi, koliko duga se otplaćuje, koliko se godišnje izdvaja za plate državnih službenika, itd.", rekao je PR Fondacije Bakir Jalovčić i dodao kako bi to bio pojednostavljen prikaz za građane, s manjim brojem stranica, više grafikona i ilustracija.

Iz Fondacija žele da se usvoje amandmani na postojeće zakone o budžetu u RS-u, FBiH te Distriktu Brčko i očekuju da će prijedlozi ući u parlamentarnu proceduru.

Jalovčić je rekao i kako bi objavljivanje budžeta građanima, koje objavljuju čak i Dominikanska Republika, Gana i Ruanda, omogućilo građanima da lakše preispituju, kreiraju i učestvuju u procesima donošenja odluka.

Kampanja potiče građane da se uključe u javnu raspravu o budžetima jer treba da znaju šta vlasti planiraju uraditi s novcem njih kao poreznih obveznika, šta od planiranih ciljeva ostvare, kao i da ih građani mogu pozvati na odgovornost zbog onoga što ne ostvare.

Bakir Jalovčić ističe da u BiH ima svijetlih primjera da pojedini nivoi vlasti predočavaju budžete na dostupan način građanima, a to su gradovi Banja Luka, Tuzla, Zenica i Tešanj, sarajevske gradske općine Centar, Stari Grad i Novi Grad, kao i Zeničko-dobojski kanton.

Organizatori najavlju da bi sljedeća destinacija za kampanju "Tražimo budžet za građane" mogla biti Brčko.