{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fond za međunarodni razvoj može osigurati 100 miliona KM za gradnju puta Goražde - Sarajevo

Piše: E. A./Klix.ba
14.8.2018. u 15:38
28
12
Fond za međunarodni razvoj može osigurati 100 miliona KM za gradnju puta Goražde - Sarajevo
28
Članovi odbora za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, formiranog na nivou JP Autoceste Federacije BiH, sastali su se u Goraždu s predstavnicima OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj OFID.
U zgradi kantonalnih institucija razgovarano je o mogućnostima da se putem ovog fonda osiguraju sredstva u iznosu od blizu 100 miliona KM, kako bi se zaokružila finansijska konstrukcija projekta izgradnje puta.

"Razlog današnjeg sastanka, pored činjenice da je raspisan tender i da su putem BH Telecoma osigurana sredstva za realizaciju LOT-1, je taj što istovremeno radimo aktivnosti na osiguranju sredstava za LOT-2. Današnji sastanak imamo s predstavnicima OFID-a koji daje povoljna finansijska sredstva za realizaciju jednog ovakvog projekta. Znamo da je preostali dio koji je potreban za realizaciju projekta blizu 100 miliona KM. Mi zapravo na ovaj način upoznajemo predstavnike druge strane o svim elementima samog projekta, njegovoj prihvatljivosti i potrebi finansiranja" izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Oković dodaje da postoje određene procedure te da su ulazni parametri veoma povoljni i prihvatljivi za drugu stranu.

"Sama činjenica da oni danas dolaze u naš kanton i da su obišli teren ukazuje na ozbiljnost situacije i prihvatljivost projekta, što je u situaciji stvaranja ukupne finansijske konstrukcije povoljna činjenica i okolnost uz sve one parametre koji su nas doveli do prihvatljivosti ove ideje kako bi izgradnja mogla početi. Izvođenje radova ovisi o okončanju tenderske procedure, a znamo da dinamički plan preduzeća Autoceste podrazumijeva da prvi radovi na ovoj trasi budu u ovoj godini", dodaje Oković.

Predstavnici OPEC-ovog fonda danas su kazali da su uslovi za finansijsku podršku transparentan izvori finansiranja, što je Vlada već naznačila, izdvojivši dovoljno novca iz budžeta. Druga, prema njihovom mišljenju i najvažnija stvar za projekt, je činjenica da je tehnički izvodiv sa stanovišta kapaciteta države.

"Mi smo imali veoma konstruktivan sastanak. OFID je kao fond za razvoj saobraćajne infrastrukture zainteresovan za finansiranje ovog projekta. Kada sagledamo sve vezano za projekt i tehničke detalje, nadamo se da bi to moglo biti veoma brzo. Premijer, njegov tim i tim iz JP Autoceste su od velike pomoći i mislim da ćemo vrlo brzo dobiti odobrenje našeg upravnog odbora, odnosno direktora za finanansiranje projekta", izjavila je Arij Senussi, službenica OPEC Fonda za međunarodni razvoj –OFID.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: