BiH
1

Fond "Sheikh Saleh Kamel" osigurao stipendije za 100 učenika i studenata

FENA
Stotinu učenika i studenata bez jednog ili oba roditelja iz zeničke regije dobit će stipendije iz Fonda "Sheikh Saleh Kamel". Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje i isplaćuje se u konvertibilnim markama.

Učenike i studente odabrala je Komisija sačinjena od predstavnika BBI banke, Ministarstva za obrazovanje i nauku Federacije Bosne i Hercegovine, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH i Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa.

Ukupno se iz Fonda Sheikh Saleh Kamel godišnje isplati 500 stipendija, po 100 stipendija u pet bh. regija, a Komisija prilikom odabira ocjenjuje, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Stipendije će biti isplaćene putem studentskog računa koje su učenici ili njihovi zakonski zastupnici, odnosno studenti, obavezni otvoriti kod BBI banke prije potpisivanja ugovora.

Projekt dodjele 500 stipendija godišnje za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka grupacije. Ovo je peta godina kako se dodjeljuju stipendije iz ovog fonda.