Potpisan ugovor
57

Fond Memorijala KS daje 122.000 KM za sufinansiranje izgradnje Memorijalnog centra "Žuč"

M. G.
U prostorijama Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, danas je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekta izgradnje spomenika "Krila slobode“ u sklopu Memorijalnog centra "Žuč“.

Sporazum su potpisali direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić, i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Taib Delalić.

Današnje potpisivanje sporazuma o sufinansiranju predstavlja prvi korak konkretizacije sporazuma o nastavku aktivnosti realizacije potprojekta Izgradnje memorijalnog centra “Žuč” prethodno potpisanog između Ministarstva za boračka pitanja KS, Fonda Memorijala, Općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Zavoda za izgradnju KS.

“Nastavkom izgradnje ovog historijskog i generacijskog projekta, nastojimo da svojim doprinosom i ulogom koju Fond Memorijala ima, gradimo i unaprijeđujemo svijest o značaju kulture sjećanja i pamćenja kroz čuvanje uspomene na najbolje sinove naše Domovine, na njihov lik i velika djela,” istakao je direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić.

Potpisanim sporazumom definisano je da će se obezbjeđena sredstva Fonda Memorijala u iznosu od 122.000 KM koristiti za nastavak radova na izgradnji Memorijalnog centra “Žuč” koji podrazumjeva i izgradnju monumentalnog spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode” raspona 25 metara i 16 metara visine.

U 2015. godini odabrano je najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar Žuč, dok je 2018. godine otvoren Dom oslobodilaca, koji predstavlja ulaz, odnosno kapiju budućeg memorijalnog kompleksa koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda.

U tekućoj godini za izgradnju Memorijalnog centra “Žuč” izdvojeno je 638.000 KM, i to od općine Novi Grad Sarajevo 466.000 KM, JU “Fond Memorijala KS” 122.000 KM i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo 50.000 KM.