Reakcija
0

Fond: Imenovanje predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom je zakonska obaveza

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom uputio je reakciju na tekst u kojem se navodi da je Tužilaštvo KS formiralo predmet protiv članova UO ovog Fonda po prijavi da su u sukobu interesa.
"Naime, članom 62. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i članom 12. Statuta Fonda je izričito propisano da Upravni odbor Fonda broji sedam članova od kojih su najmanje tri člana predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, koje su osnivači ili vlasnici ustanova i privrednih društava za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prema tome, imenovanje predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom, koje su osnivači ili vlasnici ustanova i privrednih društava za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Upravni odbor Fonda nije kršenje zakona nego provođenje zakonske obaveze, koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prilikom imenovanja trenutnog saziva Upravnog odbora i ispoštovala", kažu iz Fonda.

Poručili su da Upravni odbor Fonda stoji u potpunosti na raspolaganju pravosudnim organima Bosne i Hercegovine za razjašnjenje svih eventualnih nedoumica u vezi sa predmetnom problematikom.

Podsjetimo, glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila nam je da je prijava zaprimljena 5. septembra ove godine protiv predsjednika UO Senada Pešte te članova Almasa Kulovića, Mirsada Muftića, Ekrema Julardžije, Bosiljka Čovića, Vjekoslava Vučića i Jasmina Hodžića.

O slučaju je od ranije upoznata i institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine koja je 15. augusta ove godine zaprimila prigovor koji se odnosi na imenovanje članova Upravnog odbora Fonda.