{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fokus na borbi protiv nasilja nad ženama

F
5.3.2009. u 12:52
0
0
Fokus na borbi protiv nasilja nad ženama
0
Fokus na borbi protiv nasilja nad ženama
Foto: Sarajevo-x.com
Ovogodišnje obilježavanje 8. marta u BiH fokusirat će se na borbu protiv nasilja nad ženama.
U povodu Međunarodnog dana žena, 8. marta, 6. marta u Sarajevu će biti održana pres-konferencija na kojoj će prisustvovati Christine McNab, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Gender agencije BiH, Davorin Semenik, sekretar Gender komisije parlamenta BiH i Hjalmar Sigmarsson, predsjedavajući UN Gender grupe za BiH, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Nasilje nad ženama ne samo da predstavlja grubo kršenje ljudskih prava nego ima i ogromnu socijalnu i ekonomsku cijenu i podriva doprinos koji žene daju razvoju, miru i sigurnosti. Ono predstavlja ozbiljnu prijetnju realizaciji međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva, uključujući i Milenijske razvojne ciljeve. Mnoge žene danas su tokom života izložene premlaćivanju, primorane na seks ili zlostavljane na drugi način.

Širom svijeta, jedna od pet žena će u toku života postati žrtva silovanja ili pokušaja silovanja. Polovina žena čija smrt je posljedica ubistva ubijena je od sadašnjeg ili bivšeg supruga ili partnera.

Za žene u dobi između 15 i 44 godine nasilje je jedan od osnovnih uzroka smrti ili invaliditeta. Više od 80 procenata žrtava trgovine ljudima su žene. Više od 130 miliona djevojaka i žena koje su danas žive bile su žrtve genitalne mutilacije.

Na osnovu podataka koji su prikupljeni od 24.000 žena u 10 zemalja, između 55 i 95 posto žena koje su njihovi partneri fizički zlostavljali nikada nije stupilo u kontakt s nekom NVO, zatražilo sklonište ili pomoć policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: