{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija

F
5.4.2013. u 13:23
9
0
Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija
9
Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija
Salih Fočo, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da jučer usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo nisu postignuti ciljevi koji pred sebe postavlja i društvena zajednica i reformski procesi u sferi visokog obrazovanja.
"Umjesto integracije Univerziteta stvorene su pretpostavke za njegovu centralizaciju kojom se neće moći upravljati. Iz tog razloga doći će do njegovog institucionalnog urušavanja što će u dogledno vrijeme značiti potpunu minorizaciju i prerastanje u socijalni univerzitet koji će školovati samo onu djecu koja su u stanju socijalnih potreba", navodi Fočo o pisanoj izjavi za medije.

Kaže da će nestati svaki oblik razvoja i afirmacije nauke na Univerzitetu, a samim time i potpunu minorizaciju respektabilne naučne i nastavno-obrazovne ustanove kao što je Univerzitet u Sarajevu.

"Navedinim rješenjima primat će preuzeti privatni univerziteti svojim visokim cijenama i malim dometima. Sloboda misli i akademske slobode su stavljene u politički instrumentarij vladajućih politika, što će imati dalekosežne posljedice po sistem i po samo bh. društvo. Autonomija fakulteta i Univerziteta će tako postati utopija, a posljedice će imati studenti", kaže u izjavi prof. Salih Fočo uz zaključak da je Evropa još u srednjem vijeku uspostavila akademske slobode, a Kanton Sarajevo na početku 21. stoljeća ih dokida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: