{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija

F
5.4.2013. u 13:23
9
0
Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija
9
Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija
Salih Fočo, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da jučer usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo nisu postignuti ciljevi koji pred sebe postavlja i društvena zajednica i reformski procesi u sferi visokog obrazovanja.
"Umjesto integracije Univerziteta stvorene su pretpostavke za njegovu centralizaciju kojom se neće moći upravljati. Iz tog razloga doći će do njegovog institucionalnog urušavanja što će u dogledno vrijeme značiti potpunu minorizaciju i prerastanje u socijalni univerzitet koji će školovati samo onu djecu koja su u stanju socijalnih potreba", navodi Fočo o pisanoj izjavi za medije.

Kaže da će nestati svaki oblik razvoja i afirmacije nauke na Univerzitetu, a samim time i potpunu minorizaciju respektabilne naučne i nastavno-obrazovne ustanove kao što je Univerzitet u Sarajevu.

"Navedinim rješenjima primat će preuzeti privatni univerziteti svojim visokim cijenama i malim dometima. Sloboda misli i akademske slobode su stavljene u politički instrumentarij vladajućih politika, što će imati dalekosežne posljedice po sistem i po samo bh. društvo. Autonomija fakulteta i Univerziteta će tako postati utopija, a posljedice će imati studenti", kaže u izjavi prof. Salih Fočo uz zaključak da je Evropa još u srednjem vijeku uspostavila akademske slobode, a Kanton Sarajevo na početku 21. stoljeća ih dokida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: