BiH
9

Fočo: Primat će preuzeti privatni fakulteti, autonomija Univerziteta će biti utopija

FENA
Salih Fočo, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da jučer usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo nisu postignuti ciljevi koji pred sebe postavlja i društvena zajednica i reformski procesi u sferi visokog obrazovanja.

"Umjesto integracije Univerziteta stvorene su pretpostavke za njegovu centralizaciju kojom se neće moći upravljati. Iz tog razloga doći će do njegovog institucionalnog urušavanja što će u dogledno vrijeme značiti potpunu minorizaciju i prerastanje u socijalni univerzitet koji će školovati samo onu djecu koja su u stanju socijalnih potreba", navodi Fočo o pisanoj izjavi za medije.

Kaže da će nestati svaki oblik razvoja i afirmacije nauke na Univerzitetu, a samim time i potpunu minorizaciju respektabilne naučne i nastavno-obrazovne ustanove kao što je Univerzitet u Sarajevu.

"Navedinim rješenjima primat će preuzeti privatni univerziteti svojim visokim cijenama i malim dometima. Sloboda misli i akademske slobode su stavljene u politički instrumentarij vladajućih politika, što će imati dalekosežne posljedice po sistem i po samo bh. društvo. Autonomija fakulteta i Univerziteta će tako postati utopija, a posljedice će imati studenti", kaže u izjavi prof. Salih Fočo uz zaključak da je Evropa još u srednjem vijeku uspostavila akademske slobode, a Kanton Sarajevo na početku 21. stoljeća ih dokida.