BiH
0

Fočaci Mile i Miro grade džamiju Aladžu: Političari zavađaju ljude, običan narod je uvijek živio skupa

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Foča će sljedeće godine dobiti obnovljenu Aladža džamiju, koja je srušena 1992. godine. U toku su radovi na izgradnji, a sve teče planiranim tokom. Ekipa portala Klix.ba je posjetila ovu džamiju u Foči i porazgovarala sa ljudima uključenima u ovaj projekat.
Fočaci Mile i Miro su radnici koji rade na izgradnji obnovljene džamije Aladže u Foči. Na upit o tome da li se u njihovom gradu osjećaju podjele među ljudima, Miro kaže:

"Manite se medija, to je najveće zlo u svijetu! Oni su ti koji šalju pogrešnu sliku o svijetu, pune ljudima glave podjelama, a treba reći istinu. Ovi političari na vlasti, ovi 'indijanci', oni su ti koji stvaraju podjele. Njima je uvijek u cilju bilo da zavade, pa da vladaju. Mediji također lažu jer od laži žive. I Srbin i Hrvat i musliman i ciganin... Nebitno je, sirotinja se nikad nije dijelila."

Njegov kolega Mile dodaje:

"Običan narod se nikad nije dijelio. Obični su ljudi uvijek živjeli skupa. Bitno je biti čovjek."

Miro ističe kako je rođeni Fočak, te kako se i dan danas čuje sa svojim prijateljem Enesom iz Švedske.

"Ja sam Srbin, ali ja zidam ovu džamiju, u čemu je problem? Zašto bi meni to smetalo? Šta mene briga ko je kakve vjere, šta ja imam od toga? Dajte nam da radimo."



Foča je spremna da ide naprijed i ruši barijere



Investitor projekta je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo goraždansko, Medžlis islamske zajednice Foča. Faruk Džankić, sekretar Medžlisa islamske zajednice Foča u razgovoru za Klix.ba navodi kako polažu nade u zajednički suživot u Foči, pogotovo obnovom Aladže koja je nekad bila simbol nekadašnje Foče.

"Kad kažete Foča, odmah biste pomislili i na Aladžu, ona je bila simbol Foče. U razgovoru sa komšijama saznajemo da 99 posto njih smatra da ona nikad nije trebala biti srušena. To je ono zdravo, međukomšijsko i međureligijsko razmišljanje i u tom kontekstu mi treba da i radimo i idemo dalje i stvaramo suživot", kaže Džankić.

Dodaje kako ga raduje posebno što u izgradnji džamije sa njima rade njihove komšije pravoslavne vjeroispovijesti, što je znak toga da je Foča spremna da ide u tom pravcu naprijed i ruši barijere.

"Nedavno me obradovala anketa jedne televizije u kojoj su građane Foče pitali šta misle o obnovi Aladža džamije. Svi komentari su bili pozitivni. To raduje nas kao Islamsku zajednicu, a mene kao vjerskog službenika koji će sutra tu obavljati namaze i predvoditi naš džemat. To mi puno znači jer znam da u tom kontekstu ne moramo da se brinemo šta ko misli, mada mi nastojimo i ne obraćati pažnju na to, naše je da radimo svoj posao", kaže Džankić.

Dodaje kako se upravo pripremaju za nedjeljnji zajednički iftar koji će okupiti preko 300 zvanica. U pitanju je tradicionalni iftar koji se organizuje svake godine na pretposljednji dan ramazana.



"Pretprošle godine smo bili na temeljima Aladže, a prošle godine smo ušli u Aladžu jer su zidovi bili već ozidani."

Aladža je uvrštena na listu UNESCO spomenika svjetske baštine



Trenutno je ozidano više od deset metara Aladža džamije i preko 13 metara munare.

"Radovi teku u najboljem redu, sve ide po planu, po onoj dinamici koja je predviđena i nadam se da će biti i u nastavku tako i da ćemo džamiju završiti u dogledno vrijeme", kazao je na kraju razgovora za Klix.ba Faruk Džankić.

Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nezira) je izgrađena 1549. godine u Foči te je spadala u kategoriju većih džamija i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimar Sinana i njena najveća vrijednost je što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije.



Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila jedan od najbolje proporcioniranih objekata, objekat koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije i kojem se od početka pripisivala izuzetno velika simbolička vrijednost. Cjelina je bila izuzetno vrijedna, bili su sačuvani šadrvan, dio ogradnog zida i kasnije sagrađena česma u avlijskom zidu.

Aladža džamiju su do temelja srušile srpske vlasti u augustu 1992. godine. Njena je obnova počela 12. decembra 2014. godine, a očekuje se da će biti obnovljena 2017. godine.