BiH
7

Foča: Porodici Čančar klizište je za 20 minuta uništilo decenije rada

Piše: E.A.
Klizište u Foči koje je jučer u potpunosti uništilo objekte preduzeća za preradu gljiva i šumskih plodova u naselju Livade i dalje je aktivno, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, posljednje padavine u Foči pokrenule su dva klizišta a osim onog u Livadama jedno je klizište zatvorilo i lokalni put prema prigradskom naselju Jošanica.

Najviše štete klizište je donijelo porodici Čančar. Oni su u objekte uložili preko pola miliona maraka, a u namjeri da prošire djelatnost, kako bi uposlili što više radnika.

Nedavno su potpisali ugovor koji im je omogućavao izvoz na tržište van zemlje. Danas nastoje spasiti što više robe kako bi bar djelimično ublažili štetu, jer će potpuna sanacija, sasvim sigurno, koštati mnogo i neće biti moguća bez pomoći nadležnih institucija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vlasnik preduzeća "Sezona“ Zoran Čančar ispričao je da je klizište samo za manje od pola sata odnijelo objekte i prevrnulo ih na lokalni put.

"Mi smo izašli 15-tak minuta ranije da vidimo šta se se dešava i tad je krenulo“, ispričao je Zoran Čančar, dodajući da srećom bar radnika nije bilo u objektu jer se sve dogodilo rano ujutro.

Porodica Čančar ovim poslom bavi se od 2005. godine. Preduzeće je zapošljavalo četiri stalna i veći broj sezonskih radnika. Zoranova supruga Gordana kaže da je teško gledati posljedice koje je uzrokovalo pokretanje zemljišta.

"Teško je ovo gledati, za 20 minuta nestane 20 godina života i sada nismo ni na nuli već smo duboko ispod nule“, kaže Gordana i dodaje da su živjeli od vlastitog rada te da je za njih ovo ogroman gubitak.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U nadležnom općinskom odjeljenju ističu da će se dalje postupati po zakonskim propisima jer prije izgradnje objekta zakon nalaže geološka istraživanja, ali da će nastojati da pomognu porodici Čančar.

Na drugom dijelu grada klizište je zatvorilo put prema prigradskom naselju Jošanica. Mještani će do njegove sanacije koristiti jedini alternativni pravac preko Cvilina i Ustikoline, što je pola sata duže vožnje a iz općine poručuju da će sa radovima početi nakon izrade projekta i kada to dozvole vremenske prilike.