Tužilaštvo u Trebinju
0

Foča: Podignuta optužnica protiv doktora i babice kojoj je ispala beba, ovo su detalji

A. L.
Okružno javno tužilaštvo u Trebinju podiglo je optužnicu protiv medicinskog osoblja Ginekološkog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča zbog krivičnog djela Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Optužnica Biljanu Kulić tereti da je dana 19.08.2022. godine u Univerzitetskoj bolnici Foča, oko 08.20 sati kao zdravstveni radnik, zaposlena na Ginekološkom odjeljenju Univerzitetske bolnice Foča, pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, kao babica, postupila suprotno pravilima ljekarske struke. Kao posljedica neadekvatnog postupanja novorođenče je ispalo sa pomoćnog stola na pod.

Vladimir Čančar, ljekar zaposlen u Univerzitetskoj bolnici Foča, tereti se da je prilikom vršenja poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod, propustio o istom obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio i preduzeti sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu.

Uslijed toga, navodi se u optužnici, kod novorođenčeta su nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog čega je novorođenče dana 19.08.2022. godine oko 18 sati preveženo u UKC Sarajevo na dalje liječenje.