BiH
0

Foča: Nastavljena obnova mosta na Drini

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Uklanjanjem stare željezne konstrukcije, u Foči je nastavljena druga faza obnove željeznog mosta na Drini koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine, a za potpunu realizaciju projekta bit će izdvojeno 3.000.000 KM.

Uskoro će uslijediti i montaža nove konstrukcije, a zatim asfaltiranje i uređenje, kako bi do kraja godine Fočaci dobili moderan most sa dvije kolovozne trake i pješačkim stazama.

"Sada pristupamo građevinskim radovima na obalnim stubovima i montaži nove konstrukcije, koja je u završnoj fazi farbanja. Realan rok završetka svih radova je četiri mjeseca", rekao je direktor preduzeća "Enikon gradnja" Miroslav Lazarević.

Novi most biće težak 400 tona, dug 180, a širok 10 metara.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić kaže da je nakon mosta koji je prije 16 godina izgrađen u Šamcu, ovo prvi most ove vrste koji se gradi u Srpskoj.

"To dovoljno govori o komplikovanosti projekta, a jedan ovakav most postoji samo u Srbiji, u Jagodini. Svojim dimenzijama i izgledom most će predstavljati i ukras grada", kaže Mašić.

Obnova mosta, na čijem porušenom dijelu se nalazila "bejli" konstrukcija, počela je 2011. godine proširivanjem i ojačavanjem temelja i stubova, čime je povećana njegova nosivost.

Novi most sačuvat će prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika kulture BiH, a koštat će 3.000.000 KM.

Opština je iz kreditnih sredstava obezbijedila 300.000 KM, a od Vlade Republike Srpske očekuje se 600.000 KM.

Ostatak novca, kako je ranije rečeno, bit će plaćen izvođaču u periodu od pet godina, na rate bez kamata, iz redovnih budžetskih sredstava.