{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Foča: Nakon 22 godine klanjan bajram-namaz u Carevoj džamiji

A
4.10.2014. u 10:11
539
Foča: Nakon 22 godine klanjan bajram-namaz u Carevoj džamiji
539
Nakon 22 godine od kako je u aprilu 1992. godine zapaljena, minirana i porušena do temelja, u Carevoj džamiji u Foči danas je klanjan bajram-namaz.
Bajram-namaz u Carevoj džamiji, čija obnova je počela polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine, klanjalo je oko 100 vjernika.

Centralna svečanost za Goraždansko muftijstvo održana je u Carevoj džamiji u Foči. Bajram-namaz predvodio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

On je u bajramskoj hutbi kazao da su "slijepa sila i nasilje duboko u opreci s našom vjerom".

"Kur'ansko načelo, koja su muslimani poštovali stoljećima, prema kojem su bili cijenjeni i uvažavani od drugih i koje će uvijek imati istu vrijednost za našu zajednicu glasi: 'Nema prisile u vjeru'. Muhamed a. s. nam je poručio: Ne čini drugom ono što ne bi želio da se tebi čini. Ljudima općenito, a muslimanima posebno, potreban je unutrašnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost", pojasnio je Pitić.

Kako je kazao, potrebno je mnogo više strpljivosti i uvažavanja kako bismo čuli i razumjeli jedni druge.

"Neka niko od muslimana ne uzima u svoje ruke sud o onome što je u Allahovom znanju. Na greške u našem društvu moramo reagirati odlučno, odvraćati od zla, nevaljalih postupaka obaveza je institucija i pojedinaca. Pozivam slijeđenje srednjeg puta u vjeri. Raštrkani i posvađani nećemo se održati. Naše, ne daj Bože, odazivanje na tuđe pamflete, propagandu, ideologije, odvest će nas u provaliju. Čuvajmo svoje. Odgovorno, časno i dostojanstveno, onako kako su to činili naši preci. Ne postoji lahak put u borbi za univerzalne vrijednosti i opstanak", poručio je muftija Pitić u bajramskoj hutbi.

On je dodao je da "čuvamo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda i naše Islamske zajednice".

"Budimo otvoreni za naše prijatelje i osluškujmo njihove poruke, a odluke moramo donositi sami, vođeni vlastitim iskustvom i ispravnim razumijevanjem našeg puta i naših interesa. Dani kurban-bajrama su dani žrtve. Jedna od naših primarnih odgovornosti je izlazak na izbore i glasanje za one koji će čuvati našu zemlju i voditi računa o dostojanstvu ljudi. Siguran sam da će muslimani znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, snagu, jedinstvo našeg naroda od onih koji su nametljivci", poručio je Pitić.

Pozvao je muslimane, pravoslavce, katolike, Jevreje da složno rade na podizanju porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: