Pokazno-taktička vježba
0

FMUP u Sarajevu rješavao talačku krizu

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije demonstrirali su danas na platou Skenderije pokazno-taktičku vježbu "Rješavanje talačke situacije", održanu u sklopu manifestacije "Dani sigurnosti i zaštite 2009." Građani koji su prisustvovali vježbi vidjeli su rješavanje otmice autobusa i spremnost policije da efikasno riješi jedan od najtežih sigurnosnih izvazova kao što je talačka situacija

Vježbom su prezentirane mjere koje se koriste prilikom rješavanja takvih situacija, kao što su blokada, upotreba helikoptera, snajperista, upadnih timova, eksplozivnih sredstava, pregovarača i drugih taktičkih radnji.

Zapovjednik Specijalne policijske jedinice FUP-a Dragan Vikić je pružio stručno objašnjenje svih radnji koje su poduzete za rješavanje talačke situacije.

Objasnio je da teroristi u vježbi zahtijevaju pet miliona maraka i helikopter za bijeg, te da će se s njima prvo pregovarati dok se postignu uvjeti za djelovanje Specijalne jedinice.

Nakon dolaska policijskog helikoptera i pucnjave koju su teroristi prikazali uz pomoć pirotehničkih sredstava i ćoraka, rješavanje talačke situacije je okončano akcijom Specijalne jedinice koja je u kratkom vremenu savladala i uhapsila otmičare.

Cilj vježbe bio je upoznavanje građana o nivou posjedovanja i raspolaganja najsavremenijom opremom i sredstvima koji se koriste u zaštiti ljudi i imovine, dok je realizacija projekta ''Dani sigurnosti i zaštite 2009.'' edukativnog karaktera, radi podizanja svijesti građana u aktivnostima zaštite i mjerama samozaštite.

''Do stvarne otmice autobusa s taocima u našoj državi još nikada nije bilo, ali mi uvijek moramo biti spremni jer to ne znači da se ovako nešto nikada neće desiti'', poručio je specijalac koji iz sigurnosnih razloga ne daje lične podatke.