{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FMUP traži hitno donošenje zakona o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima

N
5.9.2005. u 15:47
0
0
FMUP traži hitno donošenje zakona o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima
0
FMUP traži hitno donošenje zakona o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima
Zbog čestih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu na sportskim i drugim manifestacijama Uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova apelira na sve relevantne instance da se što prije donese zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i takmičenjima.
Naime, kako kažu iz FMUP-a, u posljednjih nekoliko godina primjetno je povećanje izgreda na stadionima i u dvoranama, što u konačnici rezultira velikim brojem ozlijeđenih osoba, devastiranih objekata i narušavanja ukupnog stanja sigurnosti.

Ocjenjuju da nedonošenje adekvatnog zakonskog propisa o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim natjecanjima uveliko otežava rad policije prilikom osiguranja takvih manifestacija i ugrožava ukupnu organizaciju sportskih natjecanja.

Ističu da je policija u FBiH, u situaciji kakvu trenutačno imamo, prisiljena i na aktivnosti koje nisu u isključivoj nadležnosti policije, te dolazi do povećanja represivnih mjera i uvođenja mnogih ograničenja koja nisu karakteristična za sportska takmičenja.

Podsjećaju da je Uprava policije FMUP-a još prošle godine izradila radni materijal kao Nacrt zakona o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i takmičenjima, u kojem su tačno definirani poslovi i zadaci svih koji sudjeluju u organiziranju sportskih manifestacija, načinu postupanja u posebnim prilikama te niz drugih radnji koje treba poduzeti kako bi izgredi bili onemogućeni.

Međutim, naglašavaju iz FMUP-a, ovaj radni materijal koji je trebao biti inicijativa za donošenje tog zakona, do danas nije rezultirao donošenjem istog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: