{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Florence Hartmann: Knjigu "Mir i kazna" pisala sam po svojoj savjesti

F
15.11.2007. u 18:29
0
0
Florence Hartmann: Knjigu "Mir i kazna" pisala sam po svojoj savjesti
0
Florence Hartmann: Knjigu "Mir i kazna" pisala sam po svojoj savjesti
Nisam nikoga pitala za odobrenje da napišem knjigu, pisala sam je po savjesti, a jedino sam opomenu dobila od haškog tajnika, kazala je Florence Hartmann u susretu sa žrtvama masovnih zločina, kojima je posvetila svoju knjigu „Mir i kazna“, nedavno objavljenu u Sarajevu.
Hartmann je danas u Sarajevu razgovarala s majkama Srebrenice, predstavnicima asocijacija žrtava genocida, članicama Udruženja „Žena žrtva rata“, udruženja za traženje nestalih i bivših zatočenika ratnih logora te odgovarala na njihova pitanja o radu Haškog tribunala i glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, osobe kojoj su sve ove godine preživjele žrtve najčešće upućivale kritike zbog neispunjenih obećanja o hapšenju najtraženijih ratnih zločinaca – Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zamoljena da odgovori čija politika vodi glavnu riječ u Haškom tribunalu, Hartmann je kazala kako bi svi htjeli voditi glavnu riječ, ali je niko ne vodi „jer glavnu riječ u sudstvu treba da vodi pravda“.

„Niko ne vodi glavnu riječ. Svako hoće u određenom trenutku, da bi zaštitio svoje interese, voditi glavnu riječ“, kazala je ova bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice, čija knjiga je nakon objavljivanja 10. septembra u Francuskoj izazvala buru ne samo na području bivše Jugoslavije već i na međunarodnoj sceni.

Hartmann je naglasila da je u njenoj knjizi riječ, ne o historiji Haškog tribunala, nego o segmentu njegovog rada koji nije bio dostupan javnosti. Pri tome je „otkrila“ kako su najjači pritisci na rad ove institucije bili upravo oni u otkrivanju veze Beograd-BiH i Milošević-Srebrenica.

„U okviru suđenja Miloševiću, kada se vezala Srbija sa zločinima u BiH, posebno u Srebrenici, tu su onda određene stvari izazivale otpor“, kazala je, naglašavajući da „jedino tu međunarodna zajednica nije dala podršku Haaškom tribunalu, a u svemu drugome nisu htjeli zataškati zločine“.

Organizator ovog susreta je Društvo za ugrožene narode za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: