BiH
0

Florence Hartmann: Knjigu "Mir i kazna" pisala sam po svojoj savjesti

FENA
Nisam nikoga pitala za odobrenje da napišem knjigu, pisala sam je po savjesti, a jedino sam opomenu dobila od haškog tajnika, kazala je Florence Hartmann u susretu sa žrtvama masovnih zločina, kojima je posvetila svoju knjigu „Mir i kazna“, nedavno objavljenu u Sarajevu.

Hartmann je danas u Sarajevu razgovarala s majkama Srebrenice, predstavnicima asocijacija žrtava genocida, članicama Udruženja „Žena žrtva rata“, udruženja za traženje nestalih i bivših zatočenika ratnih logora te odgovarala na njihova pitanja o radu Haškog tribunala i glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, osobe kojoj su sve ove godine preživjele žrtve najčešće upućivale kritike zbog neispunjenih obećanja o hapšenju najtraženijih ratnih zločinaca – Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zamoljena da odgovori čija politika vodi glavnu riječ u Haškom tribunalu, Hartmann je kazala kako bi svi htjeli voditi glavnu riječ, ali je niko ne vodi „jer glavnu riječ u sudstvu treba da vodi pravda“.

„Niko ne vodi glavnu riječ. Svako hoće u određenom trenutku, da bi zaštitio svoje interese, voditi glavnu riječ“, kazala je ova bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice, čija knjiga je nakon objavljivanja 10. septembra u Francuskoj izazvala buru ne samo na području bivše Jugoslavije već i na međunarodnoj sceni.

Hartmann je naglasila da je u njenoj knjizi riječ, ne o historiji Haškog tribunala, nego o segmentu njegovog rada koji nije bio dostupan javnosti. Pri tome je „otkrila“ kako su najjači pritisci na rad ove institucije bili upravo oni u otkrivanju veze Beograd-BiH i Milošević-Srebrenica.

„U okviru suđenja Miloševiću, kada se vezala Srbija sa zločinima u BiH, posebno u Srebrenici, tu su onda određene stvari izazivale otpor“, kazala je, naglašavajući da „jedino tu međunarodna zajednica nije dala podršku Haaškom tribunalu, a u svemu drugome nisu htjeli zataškati zločine“.

Organizator ovog susreta je Društvo za ugrožene narode za BiH.