Član Evropskog parlamenta
16

Fleckenstein: Bosna i Hercegovina je dosta udaljena od statusa kandidata u EU

Piše: A. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Knut Fleckenstein, potpredsjednik Progresivnog saveza socijalista i demokrata, vodeće grupacije u Evropskom parlamentu, izjavio je u razgovoru za Klix.ba da je Bosna i Hercegovina dosta udaljena od statusa kandidata u Evropskoj uniji.

Ovaj njemački političar i utjecajni član Evropskog parlamenta za naš portal kaže kako obećanja bh. političara o skorijem dobivanju kandidatskog statusa ne odgovaraju stvarnom stanju.

"Tek kada u vašoj državi stranke budu vodile politiku interetničke saradnje i dijaloga, onda će šanse za priključenje EU biti veće, čak će i rapidno rasti", kazao je Fleckenstein.

On je prokomentirao aktuelnu predizbornu kampanju u BiH, ratnu retoriku koju najviše koristi Milorad Dodik i situaciju koja se zbog toga usložnjava.

''Zaista je krajnje neodgovorno da čujemo ratnu retoriku tokom izborne kampanje. Političari koji se koriste ratnom retorikom štete BiH i njenim naporima da se domogne članstva u Evropskoj uniji", rekao je Fleckenstein.

Njega smo upitali i šta misli o tome da Evropska unija uvede crne liste za političare iz BiH koji štete državi, kao što su to uradile Sjedinjene Američke Države u slučajevima Milorada Dodika i Nikole Špirića, međutim Fleckenstein ne drži, kako kaže, ni do kakvih crnih lista. Iako je svjestan da s nekim bh. političarima to teško ide, za njega dijalog i razgovori nemaju alternativu.

Govoreći o reakciji njemačke kancelarke Angele Merkel u vezi s razmjenom teritorija između Kosova i Srbije, Fleckenstein kaže da Merkel obično reagira nakon duže analize, ali ovaj put je reagirala brzo.

''Ja sam za to da se sačeka da li će možda doći do saglasnosti srbijanskog i kosovskog predsjednika o jednom prijedlogu. Raduje me da njih dvojica ipak razgovaraju. Tek kada dođe do nekog rezultata on se može mjeriti i komentirati. Ne mogu zamisliti rješenje o čisto etničkim teritorijama", potcrtao je Fleckenstein.

On smatra da su dobrosusjedski odnosi na području cijelog Balkana preduslov za priključenje Evropskoj uniji.

''Svi sudionici ovog procesa na Zapadnom Balkanu trebali bi znati da bez kvalitetne međusobne saradnje ne mogu očekivati članstvo u EU. Sve vlade, a posebno hrvatsku vladu, čija je država u EU, pozivamo da da budu umjereni u interakciji s drugima. Kopenhaški kriteriji nisu napravljeni tako da ih se pridržava samo prilikom pristupanja EU, a onda kasnije po potrebi", poručio je ovaj njemački političar.