Brisel
0

"Flagrantna kršenja osnovnih ljudskih prava u BiH"

FENA
Predstavnici ogranaka Transparency Internationala (TI) iz zemalja zapadnog Balkana i Evropske komisije (EC) jučer su se sastali u Briselu na redovnim konsultacijama koje se organizuju u cilju pripreme godišnjih izvještaja o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Nalazi Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) koji su predstavljeni predstavnicima EC-a ukazuju na to da je BiH postigla ograničen napredak na unapređenju zakonskog okvira za borbu protiv korupcije, prije svega usvajanjem Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, na čije se uspostavljanje još čeka.

Međutim, zabrinjavajuci trend predstavljaju konstantni pokušaji derogiranja postojećeg zakonskog okvira, koji su, između ostalog, rezultirali ugrožavanjem nezavisnosti Ureda za reviziju institucija BiH, odnosno stavljanjem ove institucije pod direktni nadzor izvršne vlasti.

Zabrinutost TI-a BiH izaziva i činjenica da se trenutno nalaze u proceduri izmjene Zakona o finansiranju političkih partija i pored toga što su već raspisani izbori, a što je suprotno demokratskim standardima i praksama i može dovesti do ugrožavanja fer izborne utakmice.

TIBiH smatra da je to naročito problematično imajući u vidu da je glavni cilj ovih izmjena pokušaj vladajućih partija da za sebe osiguraju veći iznos sredstava za predizbornu kampanju, kao i da stave pod kontrolu načine i izvore finansiranja drugih partija, koje predstavljaju konkurenciju na predstojećim izborima.

Nalazi TI-a BiH ukazuju i na hronični problem BiH u vidu odsustva implementacije antikorupcijskih zakona, što se odražava u praktično zanemarljivom broju procesuranih predmeta korupcije i oduzete imovinske koristi, dok korupcija na najvišim nivoima vlasti, posebno u postupcima javnog ugovaranja, predstavlja najveću prepreku procesu reformi u BiH.

Predstavnicima EC-a ukazano je i na flagrantna kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda kroz prijetnje i pritiske kojima su u kontinuitetu izloženi mediji i nevladine organizacije, saopćeno je iz TI-a BiH.