BiH
0

Fischer: Dayton je baza koja je pokazala da su potrebni dalji koraci razvoja BiH

FENA
Ono što je prije deset godina postignuto u Daytonu je baza koja je pokazala da su daljnji koraci razvoja Bosne i Hercegovini potrebni, a ustavne reforme su korak u tom smislu, izjavio je predsjednik Republike Austrije dr. Heinz Fischer na pres-konferenciji koja je održana u Sarajevu po završetku susreta austrijske državne delegacije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Delegacije su razgovarale o unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, aktuelnoj situaciji u BiH, rezultatima stranačkih pregovora o bh. ustavnim reformama, unapređenju ekonomskih odnosa i mogućnostima suradnje u oblastima odbrane i kulture. Mišljenja su razmijenjena i o situaciji u regionu, posebno o referendumu u Crnoj Gori.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je izjavio da je austrijskog predsjednika upoznao o rezultatima dogovora između lidera političkih stranaka, vezano za ustavne promjene u BiH.

Izrazivši zadovoljstvo današnjom posjetom Bosni i Hercegovini, koju je upriličio s ministrom odbrane i delegacijom Republike Austrije, predsjednik Fischer je kazao kako je to i potvrda prijateljskih odnosa BiH i Austrije i potvrda prijateljskih odnosa BiH i Europske unije. Kazao je da su stabilnost i razvoj mira uočljivi u ovoj zemlji, te, u vezi s tim, naglasio posebnu zaslugu prisutnih trupa EU-a.

Austrijski predsjednik je izjavio da je za proces sprovođenja ustavnih reformi naročito zainteresiran jer je pravnik, stručnjak za ustavno pravo i dugogodišnji parlamentarac.

«Zainteresiran sam za rezultate ustavne reforme u BiH, jer je to nešto što će omogućiti daljnji uspješan razvoj i put BiH», kazao je. Dodao je da je posljednjih deset godina intenzivno posjećivao BiH i prilikom svake posjete uočio napredak u privrednom razvoju ove zemlje.

Dvije državne delegacije su razgovarale i o europskoj perspektivi regiona, s aspekta austrijskog predsjedavanja Europskom unijom. Fischer je članove Predsjedništva upoznao s kretanjima u EU i aktivnostima koje predstoje, te izrazio nadu da će se za dva mjeseca, kada završava austrijsko predsjedavanje, moći povući pozitivna bilansa svega što je u tom periodu urađeno.

Predsjedništvo BiH je zahvalilo Republici Austriji, vladi i narodu te zemlje za sve učinjeno po pitanju pomoći Bosni i Hercegovini, pogotovo u teškim vremenima za BiH kada je Austrija primila gotovo stotinu hiljada bh. izbjeglica. Riječi zahvale upućene su i za pomoć u uspostavi mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za posjetu Republici Austriji.