{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fischer: Dayton je baza koja je pokazala da su potrebni dalji koraci razvoja BiH

F
20.4.2006. u 08:43
0
0
Fischer: Dayton je baza koja je pokazala da su potrebni dalji koraci razvoja BiH
0
Fischer: Dayton je baza koja je pokazala da su potrebni dalji koraci razvoja BiH
Ono što je prije deset godina postignuto u Daytonu je baza koja je pokazala da su daljnji koraci razvoja Bosne i Hercegovini potrebni, a ustavne reforme su korak u tom smislu, izjavio je predsjednik Republike Austrije dr. Heinz Fischer na pres-konferenciji koja je održana u Sarajevu po završetku susreta austrijske državne delegacije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Delegacije su razgovarale o unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, aktuelnoj situaciji u BiH, rezultatima stranačkih pregovora o bh. ustavnim reformama, unapređenju ekonomskih odnosa i mogućnostima suradnje u oblastima odbrane i kulture. Mišljenja su razmijenjena i o situaciji u regionu, posebno o referendumu u Crnoj Gori.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je izjavio da je austrijskog predsjednika upoznao o rezultatima dogovora između lidera političkih stranaka, vezano za ustavne promjene u BiH.

Izrazivši zadovoljstvo današnjom posjetom Bosni i Hercegovini, koju je upriličio s ministrom odbrane i delegacijom Republike Austrije, predsjednik Fischer je kazao kako je to i potvrda prijateljskih odnosa BiH i Austrije i potvrda prijateljskih odnosa BiH i Europske unije. Kazao je da su stabilnost i razvoj mira uočljivi u ovoj zemlji, te, u vezi s tim, naglasio posebnu zaslugu prisutnih trupa EU-a.

Austrijski predsjednik je izjavio da je za proces sprovođenja ustavnih reformi naročito zainteresiran jer je pravnik, stručnjak za ustavno pravo i dugogodišnji parlamentarac.

«Zainteresiran sam za rezultate ustavne reforme u BiH, jer je to nešto što će omogućiti daljnji uspješan razvoj i put BiH», kazao je. Dodao je da je posljednjih deset godina intenzivno posjećivao BiH i prilikom svake posjete uočio napredak u privrednom razvoju ove zemlje.

Dvije državne delegacije su razgovarale i o europskoj perspektivi regiona, s aspekta austrijskog predsjedavanja Europskom unijom. Fischer je članove Predsjedništva upoznao s kretanjima u EU i aktivnostima koje predstoje, te izrazio nadu da će se za dva mjeseca, kada završava austrijsko predsjedavanje, moći povući pozitivna bilansa svega što je u tom periodu urađeno.

Predsjedništvo BiH je zahvalilo Republici Austriji, vladi i narodu te zemlje za sve učinjeno po pitanju pomoći Bosni i Hercegovini, pogotovo u teškim vremenima za BiH kada je Austrija primila gotovo stotinu hiljada bh. izbjeglica. Riječi zahvale upućene su i za pomoć u uspostavi mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za posjetu Republici Austriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: