Nacionalni spomenik
14

Firuz-begov hamam na Baščaršiji na udaru vandala, alarmirana inspekcija

Piše: M. A.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Firuz-begov hamam na Baščaršiji, koji spada u nacionalne spomenike, godinama je prepušten zubu vremena. Ostatke ovog objekta koji je sagrađen još u osmanskom periodu dodatno skrnavi nekoliko ugostiteljskih objekata koji se nalaze uz sami hamam.

Nervin Dacić, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, ističe da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Firuz-begov hamam na Baščaršiji proglasila nacionalnim spomenikom i da je propisala mjere zaštite. On dodaje kako nije zapušten samo Firuz-begov hamam, već svi nacionalni spomenici koje imamo.

"Svi spomenici su na udaru vandala i njihovog ponašanja. Pošto sam čuo od nekih kolega da pojedini ugostitelji čiji su objekti smješteni oko Firuz-begovog hamama dodatno rade na njegovom skrnavljenju, alarmirao sam kantonalnu inspekciju da izađe na teren. Međutim, pošto je Komisija proglasila Baščaršiju nacionalnim spomenikom, a samim tim i Firuz-begov hamam, to je ipak u nadležnosti federalne inspekcije i ruke su nam bile svezane", naglašava Nervin Dacić.

On dodaje kako je paradoksalna situacija da Zavod za zaštitu spomenika FBiH nema legitimitet da daje mjere zaštite. Ističe da zakoni o provedbi odluka komisije decidno nalažu da Federalno ministarstvo kulture i sporta odobrava mjere zaštite uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležne institucije. Zavod u ovom slučaju, govori on, nije institucija, već samo služba pri nadležnom ministarstvu.

"Mi smo institucija, ali nas nažalost u širokom luku zaobilaze iako se trudimo da budemo faktori koji će davati smjernice za očuvanje, obnovu i rehabilitaciju spomenika kulture i prirodne baštine. Dok je bio živ nekadašnji direktor Fabrike duhana Sarajevo Šefik Lojo, on je podnosio inicijative za potpunu rekonstrukciju Firuz-begovog hamama. Međutim, kako je čovjek preminuo, nastali su problemi u vezi s vlasničkim pravima. Mi smo kao Zavod spremni da stavimo naše kapacitete na raspolaganje kako bi se ovaj objekt obnovio, koji bi bio svima na raspolaganju. Kako rekoh, spor je vezan za vlasništvo objekta, a mi imamo nezvaničnu informaciju da je Fabrika duhana Sarajevo punopravni vlasnik, tj. rahmetli Šefik Lojo", dodao je on.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Dacić kategorično ističe da su neozbiljnost i nemar institucija glavni krivac što Firuz-begov hamam nije ranije rekonstruiran ili barem konzerviran te naglašava da je ključ problema u tome što nisu ispunjavane nečije želje i prohtjevi.

Isto tako, za zakup javne površine na prostoru Starog Grada zadužena je Služba za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, koja je ugostiteljima ustupila prostor u neposrednoj blizini Firuz-begovog hamama.

Iz Općine Stari Grad navode da je u odobrenjima koja se izdaju privremenim korisnicima jasno naglašeno da se svi moraju strogo pridržavati odobrenih gabarita, ne ometati odvijanje pješačkog saobraćaja, ostaviti slobodan pristup zgradama, podzemnim i drugim instalacijama itd. Ističu i to da se javna površina mora održavati u urednom i čistom stanju, a inventar, stolovi i stolice, pored funkcionalnog treba da zadovoljavaju i estetsku dimenziju primjerenu ambijentu.

"Nadzor i kontrolu izdatih rješenja vrše nadležna općinska i kantonalna inspekcija iz komunalne oblasti. Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad uputila je prošle sedmice korisnicima javnih površina upozorenje kojim se pozivaju na strogo pridržavanje ovih odredbi, te pojačala nadzor nad ovom oblašću. Protiv svih prekršitelja inspekcija preduzima zakonom predviđene mjere, a to su prekršajne prijave i prekršajni nalozi", saopćili su iz Općine Stari Grad.