Vi pitate, Sarajevo-x odgovara
0

Firme će morati zapošljavati invalide ili plaćati penale

Piše: A. Karadža
Foto: biscani.net
Foto: biscani.net
Naš čitatelj obratio nam se sa pitanjem da li postoji zakon o zapošljavanju ratnih ili civilnih invalida u državne firme. Saznali smo: hiljade invalida u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje da Vlada ovog entiteta imenuje direktora Fonda za zapošljavanje, profesionalnu rehabilitaciju i osposobljavanje osoba sa invaliditetom kako bi počela primjena istoimenog Zakona.

Implementacijom Zakona, usvojenog prije nekoliko mjeseci u Domu naroda Parlamenta FBiH, državne i privatne kompanije bit će obavezne upošljavati invalide ili, ukoliko se ogluše o propise, plaćati "penale".

Novi Zakon kompanije u tom dijelu BiH obavezuje na zapošljavanje jednog invalida na 16 zaposlenika te da se ta kvota vremenom smanjuje, rekao nam je Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH.

Stimulacija

Jonjić je rekao da bi firme zauzvrat bile stimulisane finansijskim sredstvima iz Fonda. Kompanije bi time dobile za 80 posto jeftiniju radnu snagu, jer bi Fond snosio troškove svih doprinosa i poreza na platu.

Za nepoštivanje koeficijenta kompanije u državnom i privatnom vlasništvu snosile bi posljedice, odnosno plaćali novčane kazne.

"Ukoliko bi se firme oglušile o Zakon, bile bi kažnjene plaćanjem 'penala' u iznosu od 25 posto prosječne plate u FBiH. Ta sredstva bi bila uplaćivana u Fond", rekao je Jonjić za Sarajevo-x.com.

Provođenje Zakona od velikog značaja za invalide u FBiH koči Vlada FBiH koja još uvijek nije imenovala direktora i članove Upravnog i Nadzornog odbora Fonda, što je neophodno za početak rada.

"Vladi smo uputili prijedlog za imenovanje direktora i upravljačkih tijela Fonda i nadamo se da će do imenovanja doći u ovom sazivu. Prijedlog se odnosi na period od šest mjeseci nakon čega bi bio raspisan javni konkurs za popunjavanje tih pozicija", kazao nam je Jonjić.

Gubitak finansijskih sredstava

On je apelovao na Vladu FBiH da odluku donese prije novog saziva kako bi se krenulo u realizaciju Zakona. Jonjić je istakao da je ovo imenovanje "drugačije" od ostatka pozicija zbog kategorije za koju je vezan.

S njim se složio i Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja invalida BiH. On je rekao da je zadovoljan Zakonom, te kako se nada da će imenovanja direktora i UO i NO Fonda biti obavljena što prije, jer se zbog neprovođenja zakona već gube velike pare.

Početak implementacije Zakona bitno bi olakšao pronalaženje zaposlenja za sedam hiljada invalida koliko ih je u evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje.

O efikasnosti ovakvog načina "prisiljavanja" poslodavaca na zapošljavanje invalida svjedoči i primjer iz Slovenije, gdje je zaposleno više od 38 hiljada invalida nakon početka primjene zakona.