BiH
0

Firma "Teloptic" novi vlasnik sarajevske mljekare "Milkos"

NINA
Petogodišnja duboka agonija sarajevske mljekare Milkos danas je i konačno okončana potpisivanjem kupoprodajnog ugovora između Vlade Sarajevskog Kantona, kantonalne Agencije za privatizaciju i firme Teloptic d.o.o.

Time je privatna kompanija Teloptic postala vlasnik 67 posto ukupnog kapitala Milkosa. Preostalih 12,63 posto dionica privatizirano je po prethodno izvršenoj vlasničkoj transformaciji, a 20,37 posto javnim upisom dionica.

''Kupnjom Milkosa i ponovnim pokretanjem i oživljavanjem njegovih prerađivačkih kapaciteta, mi zapravo oživljavamo osnovnu kariku u lancu koji za sobom vuče i pokreće cjelokupnu poljoprivredu našeg kantona, kazao je Nedim Čaušević, direktor Teloptica.

Potpisivanjem ugovora Teloptic je za samo jednu marku dobio firmu, a na sebe preuzeo obavezu da ispuni sve postojeće obveze Milkosa prema dobavljačima, povjeriteljima i radnicima u visini od 4,6 miliona KM. Također se obvezao da zadrži registriranu djelatnost, da zadrži postojećih 85 i zaposli dodatnih 78 radnika, kao i da u iduće tri godine izvrši ulaganja u iznosu od skoro 16 miliona maraka.

''Oživljavanje proizvodnje u sarajevskoj mljekari predstavlja prvi korak u realizaciji našeg velikog integralnog projekta proizvodnje sirovinske baze, prerade mlijeka i distribucije gotovih proizvoda, u koji u iduće tri godine planiramo uložiti sredstva u visini od oko 40 miliona KM'', dodao je Čaušević.

Kantonalna Vlada na sebe je preuzela plaćanje obaveze u visini od 4,2 miliona KM, a koje se odnose na uplatu doprinosa za PIO i zdravstvo, poreze, kao i obveze prema državnim firmama. U cijeli proces privatizacije Milkosa direktno je bila uključena i američka vladina Organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

''Prodaja firme Milkos predstavlja učinkovit model potpori privatizacije u državi i najbolje demonstrira princip da je kupoprodajna cijena najmanje bitna u privatizaciji. Umjesto cijene, novi vlasnik će izmiriti dugove, pokrenuti proizvodnju i uložiti sredstva u revitalizaciju poduzeća'', kazao je Howard Sumka, direktor Misije USAID-a u BiH.

Radnici Milkosa nisu krili zadovoljstvo jer im se konačno ostvario san da imaju povezan staž i da počnu normalno živjeti i raditi. Oni su, kako kažu, poslije rata proživjeli još jedan rat u borbi za svoja prava i sada su spremni u iduća dva mjeseca pokrenuti proizvodnju kako bi se do kraja godine prvi proizvodi iz njihove mljekare našli na tržištu.