{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Firma "Teloptic" novi vlasnik sarajevske mljekare "Milkos"

N
25.9.2004. u 09:56
0
12
Firma "Teloptic" novi vlasnik sarajevske mljekare "Milkos"
0
Firma "Teloptic" novi vlasnik sarajevske mljekare "Milkos"
Petogodišnja duboka agonija sarajevske mljekare Milkos danas je i konačno okončana potpisivanjem kupoprodajnog ugovora između Vlade Sarajevskog Kantona, kantonalne Agencije za privatizaciju i firme Teloptic d.o.o.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Time je privatna kompanija Teloptic postala vlasnik 67 posto ukupnog kapitala Milkosa. Preostalih 12,63 posto dionica privatizirano je po prethodno izvršenoj vlasničkoj transformaciji, a 20,37 posto javnim upisom dionica.

''Kupnjom Milkosa i ponovnim pokretanjem i oživljavanjem njegovih prerađivačkih kapaciteta, mi zapravo oživljavamo osnovnu kariku u lancu koji za sobom vuče i pokreće cjelokupnu poljoprivredu našeg kantona, kazao je Nedim Čaušević, direktor Teloptica.

Potpisivanjem ugovora Teloptic je za samo jednu marku dobio firmu, a na sebe preuzeo obavezu da ispuni sve postojeće obveze Milkosa prema dobavljačima, povjeriteljima i radnicima u visini od 4,6 miliona KM. Također se obvezao da zadrži registriranu djelatnost, da zadrži postojećih 85 i zaposli dodatnih 78 radnika, kao i da u iduće tri godine izvrši ulaganja u iznosu od skoro 16 miliona maraka.

''Oživljavanje proizvodnje u sarajevskoj mljekari predstavlja prvi korak u realizaciji našeg velikog integralnog projekta proizvodnje sirovinske baze, prerade mlijeka i distribucije gotovih proizvoda, u koji u iduće tri godine planiramo uložiti sredstva u visini od oko 40 miliona KM'', dodao je Čaušević.

Kantonalna Vlada na sebe je preuzela plaćanje obaveze u visini od 4,2 miliona KM, a koje se odnose na uplatu doprinosa za PIO i zdravstvo, poreze, kao i obveze prema državnim firmama. U cijeli proces privatizacije Milkosa direktno je bila uključena i američka vladina Organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

''Prodaja firme Milkos predstavlja učinkovit model potpori privatizacije u državi i najbolje demonstrira princip da je kupoprodajna cijena najmanje bitna u privatizaciji. Umjesto cijene, novi vlasnik će izmiriti dugove, pokrenuti proizvodnju i uložiti sredstva u revitalizaciju poduzeća'', kazao je Howard Sumka, direktor Misije USAID-a u BiH.

Radnici Milkosa nisu krili zadovoljstvo jer im se konačno ostvario san da imaju povezan staž i da počnu normalno živjeti i raditi. Oni su, kako kažu, poslije rata proživjeli još jedan rat u borbi za svoja prava i sada su spremni u iduća dva mjeseca pokrenuti proizvodnju kako bi se do kraja godine prvi proizvodi iz njihove mljekare našli na tržištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: