{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Firma La Roche donirala sredstva za popravku aparata za denzitometriju

F
15.7.2008. u 13:54
0
0
Firma La Roche donirala sredstva za popravku aparata za denzitometriju
0
Firma La Roche donirala sredstva za popravku aparata za denzitometriju
Kompanija Hoffmann - La Roche donirala je ček na 9.537 KM za popravku aparata za denzitometriju (metoda pomoću koje se mjeri gustoća kostiju i najbolji je način za rano otkrivanje osteoporoze) koji se nalazi na Institutu za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Tom donacijom bit će omogućen nastavak rada DXA aparata koji se koristi za određivanje terapije za pacijente koji boluju od osteoporoze. Taj aparat je bio u kvaru tri mjeseca. Lista čekanja pacijenata, koja je za to vrijeme nastala, bit će riješena dodatnim radom Instituta.

Generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović zahvalio je direktoru predstavništva La Rosha za BiH Adnanu Filipoviću za donaciju i naglasio značaj tog aparata za utvrđivanje definitivne dijagnoze i praćenje kretanja osteoporoze posebno kod žena.

Stručnjaci procjenjuju da u BiH više od 300.000 žena pati od osteopenije (smanjenje koštane mase), a 170.000 boluje od osteoporoze. Gotovo svaka četvrta žena starija od 60 godina boluju od osteoporoze bolesti koja, u ranijim stadijima ne daje simptome pa stoga mnogi ni ne znaju da su obolili.

Zbog toga se ta bolest još naziva i "tihom kradljivicom kalcija“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: