{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Firma iz Istočnog Sarajeva pisala bh. zvaničnicima: Hoće li FBiH ostati bez gasa?

16.2.2018. u 07:49
17
86
Firma iz Istočnog Sarajeva pisala bh. zvaničnicima: Hoće li FBiH ostati bez gasa?
17
Firma iz Istočnog Sarajeva pisala bh. zvaničnicima: Hoće li FBiH ostati bez gasa?
Foto: EPA-EFE
Iz preduzeća Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva poslali su 9. februara dopis federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, kao i svim bh. zvaničnicima, a predmet je naslovljen: "Prekid transporta prirodnog gasa gasovodom Karakaj-Starić".
Generalni direktor firme Sarajevo-gas Slavo Krajišnik podsjetio je u dopisu da su dvije firme, Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva i BH-Gas iz Sarajeva, imale potpisan ugovor iz 2003. godine i da je aneksima utvrđena cijena transporta gasa i vrijeme važenja ugovorene cijene.

Podsjetio je da u ugovoru stoji kako će se važeća cijena transporta u iznosu od 3,7817 KM/1000 Sm3 bez PDV-a primjenjivati od 1. januara 2015. godine dok Regulatorna komisija za energetiku RS (REERS) ne donese novu cijenu."U skladu s navedenim može se konstatovati da je isteklo važenje cijene transporta od 3,7817 KM/1000 Sm3 danom donošenja tarife, cijene REERS-a, što se desilo 1. aprila 2015. godine. Nakon dobijanja rješenja kojim je REERS odredio cijenu transporta, BH-Gas je odbio potpisati predloženi Aneks 7 Osnovnog ugovora koji sadrži nama odobrenu cijenu transporta", stoji u dopisu Krajišnika.

Iz Stranke za BiH su saopćili da regulatori za gasna tržišta iz Srbije i Republike Srpske jednostrano i neopravdano nameću izrazito visoke tarife za transport gasa, čime se troškovi sa cca 7 miliona KM povećavaju na 18 miliona KM i u slučaju prihvatanja ovih zahtjeva cijena gasa za građane Federacije BiH će biti drastično viša od sadašnje.

Međutim, iz firme Sarajevo-gas ističu da su više puta BH-Gasu nudili kompromisno rješenje, u cilju međusobnog regulisanja međusobnih obaveza, ali da su oni to uvijek uporno odbijali.

"Naše predloženo kompromisno rješenje podrazumijeva cijenu gasa od 5,7817 KM/Sm3, što za krajnjeg potrošača predstavlja povećanje cijene od 0,2 feninga/Sm3 i manje nego što je nama odobrio REERS, a sve u cilju da se dođe do obustave transporta koja može izazvati ogromne probleme i posljedice", stoji u dopisu Slave Krajišnika upućenom federalnom ministru Nerminu Džindiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: