Ponudili se
365

Firma iz Beograda besplatno će instalirati 100 respiratora koje je nabavila "Srebrena malina"

D. Be.
Afera "Respiratori" teška je 10,5 miliona KM (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Afera "Respiratori" teška je 10,5 miliona KM (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Kompanija iz Beograda "Profesional Medic" putem svoje sestrinske firme "Dre Medical" iz Sarajeva počela je instalirati respiratore čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH. Kako nam je potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, riječ je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora.

Već jutros je počelo instaliranje dva respiratora u goraždanskoj bolnici. Cijeli posao bit će obavljen besplatno, iako je bio raspisan tender.

"Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna firma u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od hiljadu respiratora besplatno i to žele uraditi i kod nas", rekao nam je Kadribegović.

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podijele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate.

Iznenada, pojavila se ponuda srbijanske firme u obliku donacije. Posao će biti završen veoma brzo.

"U skladu s tim odlučili smo da prihvatimo donaciju. Jutros su preuzeta dva respiratora koji se trebaju instalirati u bolnici u Goraždu. Prema potpisanom sporazumu, rok za instalaciju svih 100 respiratora je 20 dana, ali su oni rekli da će posao završiti i ranije", izjavio je Kadribegović.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora kupila je firma "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.