Susret s Crnadkom
18

Finski šef diplomatije u Sarajevu: BiH je visoko na listi prioriteta dok predsjedavamo EU

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Republike Finske Pekka Haavist koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Glavne teme dva ministra odnosile su se na bilateralne odnose Finske i BiH, na pitanje integracije BIH u EU i političke situacije u BiH i regionu.

"Politički odnosi sa Finskom su na veoma visokom nivou, ali moramo reći kada je riječ o ekonomiji prilično su nerazvijeni. Mi smo na svega 15 miliona eura razmjene godišnje, praktično bez investicija. Potrebno je približiti dvije poslovne zajednice i raditi na toj regulativi koja će dati formalni okvir da bi išlo brže. Govorili smo o unapređenju turizma, drvne induustrije, šumarstva, obnovljive energije", kazao je Crnadak.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kaže da je BiH dobila veoma visoko mjesto na listi prioriteta kada je riječ o njihovom predsjedvanju EU.

"Finska snažno podržava napredak regiona ka EU. Najvažnije nam je da se EU postavi čvrsto prema našim institucijama prema pitanjima borbe protiv korupcije, vladavine prava posljednjih izbora", kazao je Crnadak.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Haavist je rekao da bi Finska voljela vidjeti nastavak procesa proširenja.

"Podržavamo ga. Saradnja sa BiH može biti dublja. EU snažno podržava reginalnu saradnju na području cijelog zapadnog Balkana, rješenje odnosa na relaciji Beograd-Priština. Izražavamo spremnost za unapređenje saradnje sa BiH, okoliša, obrazovanja, vladavine prava", rekao je Haavist.