{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta

F
14.12.2007. u 14:31
0
0
Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta
0
Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je dan nakon što u Parlamentarnoj skupštini BiH nije usvojen zakon kojim bi se zabranilo negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, da mu je drago što je negiranje holokausta došlo do bh. parlamenta u formi novog zakona, mada je očito da je za BiH daleko važnija zabrana negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.
- Osim jednog usamljenog slučaja u 'pokojnom listu' “Valter”, ovdje nikada niko nije ni pokušao da negira holokaust, ali je na tragu evropskih rješenja dobro da se i kod nas to negiranje uvrsti u kažnjive radnje, rekao je on.

Finci smatra da taj dio zakona nije sporan, nego da se sada radi na dogovorima o negiranju genocida i zločina protiv čovječnosti, pogotovo nakon presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala za ratne zločine.

- Kako sada stvari stoje, siguran sam da će se zakon usvojiti, te da će i Bosna i Hercegovina ući u red zemalje Evrope i svijeta u kojoj je negiranje najtežih zločina krivično djelo, rekao je Finci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: