{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta

F
14.12.2007. u 14:31
0
0
Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta
0
Finci o neusvajanju zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je dan nakon što u Parlamentarnoj skupštini BiH nije usvojen zakon kojim bi se zabranilo negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, da mu je drago što je negiranje holokausta došlo do bh. parlamenta u formi novog zakona, mada je očito da je za BiH daleko važnija zabrana negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.
- Osim jednog usamljenog slučaja u 'pokojnom listu' “Valter”, ovdje nikada niko nije ni pokušao da negira holokaust, ali je na tragu evropskih rješenja dobro da se i kod nas to negiranje uvrsti u kažnjive radnje, rekao je on.

Finci smatra da taj dio zakona nije sporan, nego da se sada radi na dogovorima o negiranju genocida i zločina protiv čovječnosti, pogotovo nakon presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala za ratne zločine.

- Kako sada stvari stoje, siguran sam da će se zakon usvojiti, te da će i Bosna i Hercegovina ući u red zemalje Evrope i svijeta u kojoj je negiranje najtežih zločina krivično djelo, rekao je Finci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: