{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finci: Nema političke volje za provođenje presude

S
20.10.2011. u 09:41
0
4
Finci: Nema političke volje za provođenje presude
0
Finci: Nema političke volje za provođenje presude
Jakob Finci
Jakob Finci izrazio je bojazan da u BiH nema političke volje da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu koji su on i Dervo Sejdić dobili pred ovim sudom.
"Već nakon izricanja presude rekao sam da se, uz postojanje političke volje, stvar može u tehničkom smislu veoma brzo riješiti", rekao je Finci.

Navodeći da se boji da takve volje nema, Finci je istakao da bi mnogi neke svoje probleme željeli da riješe pod implementacijom ove odluke.

"Sada smo u situaciji koja nam je već odavno poznata - ako nećeš da riješiš problem, formiraj komisiju", rekao je Finci za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, iluzorno je da predstavnici 13 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH riješe pitanje utvrđivanja amandmana na Ustav BiH, ako se šest najvećih stranaka već godinu dana ne mogu dogovoriti o formiranju vlasti.

Finci žali što se u radu parlamentarne komisije za provođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" neće čuti glas struke, pogotovo što je presuda izazvala veliko zanimanje u stručnim krugovima.

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" sastala se 18. oktobra da bi se dogovorila o načinu rada.

Privremena komisija ima zadatak da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru. Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona 31. decembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: