BiH
0

Finci: Manifestacije obilježavanja Pesaha doprinos multietničkom životu u Sarajevu

FENA
Jevrejska zajednica u BiH obilježit će veliki praznik Pesah obimnije i s više manifestacija nego do sada, izjavio je danas za Fenu predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci.

Sinoć je u Galeriji Novi hram otvorena izložba slika jevrejskih autora iz fundusa Jevrejske opštine Sarajevo i Galerije Novi hram, a sutra u 12 sati u Narodnom pozorištu bit će održna promocija novog izdanja Sarajevske hagade, naveo je Finci.

On je rekao da vjersko obilježavanje Pesaha zvanično počinje sutra navečer molitvom i svečanom seder večerom. Sljedeće nedjelje Jevrejska zajednica, zajedno sa svim gostima i prijateljima, organizirat će drugi seder, što će biti prilika i za obilježavanje 60. godišnjice postojanja države Izrael.

  • Sve ove manifestacije su naš skromni doprinos multietničkom životu u Sarajevu, gdje se stalno smjenjuju praznici raznih vjerskih zajednica i na taj način obogaćujemo i kulturnu scenu našega grada i BiH, naglasio je Finci.

Predsjednik Jevrejske zajednice je istaknuo da je organizaciju kulturnih manifestacija vezanih za Pesah ove godine finansijski pomoglo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

  • Sasvim je jasno da ne bismo bez pomoći drugih, samo vlastitim sredstvima mogli sve to da napravimo, kazao je Finci.