Otkazivanje koncerta
300

Finci: Bh. Jevreji se osjećaju sigurno na svojim ognjištima

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci poručio je da se sarajevski odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima te objasnio razlog otkazivanja koncerta povodom 85. godišnjice Kristalne noći.

"Obzirom da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se ovaj ne zloupotrijebi za dnevno političke događaje", naveo je.

Kaže da je važno napomenuti da događaj nije javno najavljen, te ni jedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja.

"Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju ove situacije, te se nadamo da ćemo uskoro moći ponovo okupiti kako bismo zajedno promovirali različitost, razumijevanje i suživot u našoj predivnoj zemlji", poručio je Finci.