{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Finansijsku policiju pod hitno poslati u GRAS"

S
29.5.2009. u 08:01
0
8
"Finansijsku policiju pod hitno poslati u GRAS"
0
"Finansijsku policiju pod hitno poslati u GRAS"
Sindikat Gradskog saobraćaja Sarajevo (GRAS), koji okuplja blizu dvije hiljade radnika javnog gradskog prijevoza, prolongirao je generalni štrajk najavljen za petak, 29. maja.
Razlog najavljenog štrajka je nepoštivanje kolektivnog ugovora i sporazuma koji je 6. aprila potpisan sa upravom preduzeća. U međuvremenu je na prijedlog Vlade Kantona Sarajevo, a zbog lošeg poslovanja, smijenjen dosadašnji direktor GRAS-a Šaćir Boškailo, a na funkciju v.d. direktora postavljen je Hasan Bašić.

Potpredsjednik Sindikata GRAS-a Adnan Himzanija izjavio je da su radnici, bez obzira na haotičnu situaciju u preduzeću, odlučili pružiti šansu novom direktoru.

"Osim poštivanja naših radničkih prava, zahtjevat ćemo od njega da objelodani informacije o tome kakve su finansijske malverzacije pravljene u periodu od 2000. do 2009. godine. Ovdje pod hitno treba dovesti finansijsku policiju da bez odgađanja preispita poslovanje firme i odluke menadžmenta u posljednjih desetak godina“, poručuje Himzanija.

Podsjećamo, radnici javnog gradskog saobraćaja 6. aprila na Dan Grada Sarajeva održali su generalni štrajk, zahtjevajući isplatu zaostalih plata i doprinosa.

Osim toga, njihovi zahtjevi bili su rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate, nabavka vozila i rezervnih dijelova, remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Potpisivanje sporazuma između radnika i uprave GRAS-a, uz saglasnost premijera KS Besima Mehmedića i ministra saobraćaja Mihajla Krmpotića, doveo je do prekida štrajka, ali nije uspio riješiti nagomilane probleme u ovom preduzeću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: