Sindikat poručuje
0

"Finansijsku policiju pod hitno poslati u GRAS"

Sarajevo-x.com
Sindikat Gradskog saobraćaja Sarajevo (GRAS), koji okuplja blizu dvije hiljade radnika javnog gradskog prijevoza, prolongirao je generalni štrajk najavljen za petak, 29. maja.

Razlog najavljenog štrajka je nepoštivanje kolektivnog ugovora i sporazuma koji je 6. aprila potpisan sa upravom preduzeća. U međuvremenu je na prijedlog Vlade Kantona Sarajevo, a zbog lošeg poslovanja, smijenjen dosadašnji direktor GRAS-a Šaćir Boškailo, a na funkciju v.d. direktora postavljen je Hasan Bašić.

Potpredsjednik Sindikata GRAS-a Adnan Himzanija izjavio je da su radnici, bez obzira na haotičnu situaciju u preduzeću, odlučili pružiti šansu novom direktoru.

"Osim poštivanja naših radničkih prava, zahtjevat ćemo od njega da objelodani informacije o tome kakve su finansijske malverzacije pravljene u periodu od 2000. do 2009. godine. Ovdje pod hitno treba dovesti finansijsku policiju da bez odgađanja preispita poslovanje firme i odluke menadžmenta u posljednjih desetak godina“, poručuje Himzanija.

Podsjećamo, radnici javnog gradskog saobraćaja 6. aprila na Dan Grada Sarajeva održali su generalni štrajk, zahtjevajući isplatu zaostalih plata i doprinosa.

Osim toga, njihovi zahtjevi bili su rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate, nabavka vozila i rezervnih dijelova, remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Potpisivanje sporazuma između radnika i uprave GRAS-a, uz saglasnost premijera KS Besima Mehmedića i ministra saobraćaja Mihajla Krmpotića, doveo je do prekida štrajka, ali nije uspio riješiti nagomilane probleme u ovom preduzeću.