{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Finansijski kolaps u FBiH neće nastupiti"

F
20.1.2011. u 15:41
0
5
"Finansijski kolaps u FBiH neće nastupiti"
0
"Finansijski kolaps u FBiH neće nastupiti"
Stjepan Krešić
Prema današnjoj izjavi Stjepana Krešića, predsjedavajućeg u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, finansijski kolaps u Federaciji BiH neće nastupiti jer će do kraja ovog mjeseca visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko proglasiti odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine u slučaju da potraju teškoće s konstituiranjem novog saziva ovog parlamentarnog nivoa.
Krešić je to kazao Agenciji Fena nakon sjednice "starog" Kolegija Doma naroda održane danas u Sarajevu, na kojoj je odlučeno da u roku od 24 sata treba obaviti dodatne konsultacije s političkim faktorima da bi se vidjelo da li je moguće naći rješenje za sazivanje konstituirajuće sjednice do kraja mjeseca.

I ako teškoće s konstituiranjem potraju, Inzko će proglasiti odluku te finansijski kolaps neće nastati, rekao je Stjepan Krešić, pozivajući se na svoj današnji razgovor s visokim predstavnikom.

Javnost u Federaciji ovih je dana izuzetno zainteresirana za stupanje na snagu te iznimno važne odluke jer od nje između ostalog zavisi isplata plaća, invalidnina i drugih davanja korisnicima federalnog budžeta.

Ona se inače donosi u situaciji kakva je trenutno aktuelna u Federaciji, u kojoj nova godina nije započela s budžetom kao aktom potvrđenim u Federalnom parlamentu, što je neophodno za njegovu operativnost.

Umjesto budžeta, kao premošćujuće rješenje donosi se odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart, ali i nju treba da potvrde oba parlamentarna doma. U protivnom, i pored novca, "zaključana" su budžetska davanja u entitetu.

Odluka je već utvrđena na nivou Federalne vlade, odobrena je u Predstavničkom domu, koji je s manje teškoća konstituiran u novom mandatu, ali nije i u Domu naroda.

Upravo su u konstituiranju tog nivoa u Parlamentu nakon posljednjih oktobarskih izbora u BiH još aktuelne teškoće jer delegiranje nisu završile sve kantonalne skupštine, a one iz svojih redova treba da daju delegate za federalni Dom naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: